Meclis’te istifa trafiği yaşanıyor.
Seçimlerin üzerinden 7 ay geçti ve 600 milletvekilinden 53’ü artık kendi partileriyle ilişiğini kesti. Bu ayrılıklar, ittifak sistemleri veya içsel çatışmalar sonucu gerçekleşti. 52 milletvekili istifa ederken, 1’i partisi tarafından ihraç edildi. Partilerin ortak listelerle seçilen milletvekilleri seçimlerin ardından istifa edip kendi partilerine katıldılar. Örneğin, CHP’den seçilen 39 milletvekilinden 38’i istifa ederken, Mustafa Sarıgül partide kaldı.
Bu istifaların ardından; 15 milletvekili DEVA’ya, 10’u Gelecek Partisi’ne, 10’u Saadet Partisi’ne, 3’ü Demokrat Parti’ye ve 1’i İYİ Parti’ye katıldı. Ancak, Gelecek Partisi’ne geçen 10 milletvekili daha sonra yeterli çoğunluğu sağlayabilmek adına tekrar istifa ederek Saadet Partisi’ne geçti. AK Parti’den seçilen 4 milletvekili Hüda-Par’a, istifa eden DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise kendi partisini temsil etti. Yeşil Sol Parti listelerinden seçilen iki milletvekili EMEP’e geçerken, 2 milletvekili ise Demokratik Bölgeler Partisi’ne katıldı.
Bu süreçte, seçimler sonrası gelen liste istifalarının yanı sıra parti içi sorunlardan kaynaklı istifalar da yaşandı. İYİ Parti’den 4 milletvekili istifa ederken, 1 milletvekili ise ihraç edildi. İstifa eden Nebi Hatipoğlu AK Parti’ye katılırken, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Adnan Beker ve Salim Ensarioğlu bağımsız olarak devam etmekte. İhraç edilen Ümit Dikbayır da bağımsız olarak görevine devam etti.
İYİ Parti’nin milletvekili sayısı seçimlerden sonra 44 iken, şu an 39’a düştü. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın yerel seçimle ilgili açıklamalarına tepki gösterdi ve Sancaklı, bu tepki üzerine partisinden istifa ettiğini sosyal medya üzerinden duyurdu. Meclis’te bir grup oluşturabilmek için gereken 20 milletvekilinden biri olan Hasan Bitmez’in vefatı sonrasında, Saadet Partisi ile kurulan Gelecek Partisi grubunun milletvekili sayısı 19’a düştü. Bu sebeple CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi’ne katıldı.