Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halil İnalcık’ı andı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı tarihçiliğinin duayen ismi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı vefatının dokuzuncu yılında yayımladığı mesajla andı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Eserleriyle bizlere eşsiz bir miras bırakan, Türk tarihçiliğinin büyük ismi, ‘Tarihçilerin Kutbu’ Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızı ahirete irtihalinin 9’uncu yılında rahmetle, hürmetle yad ediyorum.”
Halil İnalcık Kimdir?
7 Eylül 1916’da İstanbul’da doğan Halil İnalcık, Kırım göçmeni Seyit Osman Nuri Bey ile Ayşe Bahriye Hanım’ın oğludur. İlk ve orta öğrenimini Ankara ile Sivas’ta, lise eğitimini ise Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nde tamamladı. 1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne girerek yükseköğrenimine başladı.
Yeniçağ Tarihi alanında yaptığı bir çalışmayla Prof. Dr. Fuat Köprülü’nün dikkatini çekti ve onun önerisiyle akademik kariyerine adım attı. 1942’de “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” başlıklı teziyle doktor unvanını aldı. Bir yıl sonra “Viyana’dan Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” konulu çalışmasıyla doçent oldu. 1952’de “Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği” teziyle profesörlüğe yükseldi.
1945’te Şevkiye Işıl Hanım ile evlenen İnalcık’ın bu evlilikten Günhan adında bir kızı dünyaya geldi.
Ankara Üniversitesi’nde uzun yıllar ders veren İnalcık, 1947’de Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçildi. 1949’da üniversite tarafından gönderildiği İngiltere’de Osmanlı kaynaklarını inceledi, birçok saygın tarihçiyle tanıştı.
1972’de Ankara Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra Chicago Üniversitesi’nde Osmanlı Tarihi Kürsüsü’nü kurdu. 1986’daki ikinci emekliliğinin ardından Türkiye’ye döndü ve 1993’te Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümünü kurdu. 23 yıl boyunca burada yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminerler verdi.
2003’te kurduğu Halil İnalcık Center for Ottoman Studies adlı merkez aracılığıyla, yıllarca topladığı belge, defter ve yayınları akademiye bağışladı.
İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde yetkin olan İnalcık; Arapça, Farsça ve İtalyanca da biliyordu. Akademik birikimi ve eserleriyle dünya çapında saygınlık kazandı. Türk, Amerikan, İngiliz, Sırp ve Arnavutluk akademilerine üye seçildi; birçok üniversiteden fahri doktora aldı ve prestijli ödüllere layık görüldü.
Suraiya Faroqhi ile birlikte editörlüğünü üstlendiği E. J. Brill’in yayımladığı “The Ottoman Empire and Its Heritage” serisi, Batı dünyasında Osmanlı tarihine dair temel kaynaklardan biri olarak kabul edildi.
2002’de İslam Konferansı Teşkilatı tarafından “Teşekkür Plaketi”ne ve Kültür Bakanlığı’nın “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görüldü.
Vefatı ve Anısı
Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016’da Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bakanlar Kurulu kararıyla, çok sevdiği Fatih Sultan Mehmet’in türbesinin bulunduğu Fatih Camii Haziresine defnedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, mezarı geleneksel Osmanlı ulema kabri biçiminde yapıldı.