Türkiye, çip sektöründe stratejik hamleler yapmaya hazırlanıyor.
2025-2027 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’dan (OVP) yapılan derlemeye göre, yeni dönemde dijital dönüşüm süreci önemli bir odak noktası olacak. Bu kapsamda, özellikle KOBİ’lerin dijital teknolojilere yönelik kapasite ve yetkinliklerini artırarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamak hedefleniyor.
Yapay zeka, bu dönüşüm sürecinin kilit araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Yapay zeka alanına özgü tematik kümelenmeler ve araştırma merkezlerinin sayısının artırılması planlanırken, hesaplama altyapılarına erişimin kolaylaştırılması hedefleniyor. Ayrıca, uluslararası işbirliklerinin artırılması bu dönemde önemli adımlar arasında yer alacak.
Yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek amacıyla, projeler aracılığıyla elde edilen bilgi birikimi ekosisteme aktarılacak ve yapay zeka mevzuatının Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmesi sağlanacak.
Çip Endüstrisinde Gelişim ve Yeni Teknolojiler
Dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda, çip endüstrisinde AR-GE, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. Bu çalışmalar, çeşitli destek mekanizmalarıyla güçlendirilecek. Ayrıca, 5G ve ötesi teknolojilere yönelik uygulama planları hazırlanacak.
Uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetleri de koordine edilerek, nano, mikro uydu ve mega takım uydu gibi yeni teknolojilerde AR-GE ve ürün geliştirme çalışmaları yapılacak. KOBİ’ler için esnek, özelleştirilebilir ve açık kaynak kodlu bilişim çözümleri sunularak, bu işletmelerin dijital araçlara erişimi desteklenecek.