Son günlerde çıkan haberlerde, Twitter‘da değişen özelliklere bir yenisinin daha ekleneceği konuşulmaktaydı. Twitter’ın yeni sahibi ve aynı zamanda CEO’su olan Elon Musk, yeni özellikler hakkında gelen soruyu net bir biçimde cevapladı. Kendi Twitter hesabından sorulan karakter sayısı güncelleme sorusunu yanıtlayan Musk; sitenin artık 4000 karakterli tweet’lere izin vereceğini duyurmuş oldu. Günümüze dek atılan tweet’lerde bu sayı 280’di. Bu güncellemeyle birlikte karakter sayısı 14 kattan fazla artış gösterecek.
Allan Obare isimli bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği cevapla bu durumu netleştiren Elon Musk; geçtiğimiz ay da bu duruma dair güncelleme sürecine gidileceğini açıklamıştı. Twitter’da birçok değişikliğin başlamasına neden olan ünlü iş insanı, karakter limiti yükseltme projesinin de planları arasında olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz aylarda sitenin hisselerini devralan Musk; yaptığı değişiklikler nedeniyle yoğun bir eleştiri bombardımanına tutulmuştu. Ancak bu değişikliğin getirdiği reaksiyonlar, öncekilere oranla çok daha karmaşık bir durumda.
Mavi tikli hesaplara ücretlendirme getiren ve birçok engelli hesabın açılmasına yol açan Elon Musk; kendisinden beklenen Twitter patronluğunun çok daha tersini yapması sebebiyle çokça eleştiri alıyor. “Twitter’da özgürlük” adı altında birçok ırkçı ve ayrımcı hesabı aktive ettiği görülen Musk; bu durumu Twitter’ın sansürsüz olması gerekliliğiyle açıklıyor. Bu tutumuyla birçok farklı mecradan destek alsa da; mavi tikli hesaplara ücret tarifesi uygulaması ve mavi tiki satışa çıkarması sebebiyle aldığı eleştirilerin çok daha büyük olduğu görüldü.
“Twitter’a Mikroblog Diyemeyiz!”
Elon Musk’ın doğruladığı karakter sayısı güncellemesi, birçok hesaptan olumlu dönüş almayı başardı. Özellikle de uzun yazılarını Twitter’da flood (bilgisel) olarak paylaşan kullanıcılar; bu görüşlerinin tek bir tweet ile dünyaya yayılmasından dolayı epey mutlu. Ancak Twitter’ı uzun yıllardır kullanan isimlerden de negatif yanıtlar geldi. Twitter’ın yıllardır bir “mikroblog sitesi” olduğunu vurgulayan kullanıcılar, 4000 karakterle birlikte bu yapının tamamen bozulacağını aktardı. Bu nedenle değişikliğin geri çekilmesini talep eden Twitter hesapları; Elon Musk’ı da etiketleyerek şikayetlerini bildirdi.
ABD kökenli medya şirketi Mashable’da yayımlanan bir yazıda ise, Twitter’ın mikroblog prototipinden tamamen uzaklaşacağı bir güncellemenin geldiği belirtildi. Bu değişiklikle birlikte “mikroblogging” kavramının tamamen çöpe gidebileceğini savunan yazıda; Elon Musk’ın yenilik olarak sunduğu hamlelerin tamamının geçmişe dönüşten başka bir işe yaramadığı da vurgulandı.
Elon Musk’ın değişikliği onayladığı görülse de, 4000 karakter uygulamasının ne zaman başlayacağı belirtilmedi. 2017’den bu yana 280 karakterli tweet’lere izin veren Twitter; bu sayıya ulaştığı dönemde de yoğun tepkilerle karşılaşmıştı. Kuruluşundan 2017’e kadar 140 karaktere izin veren Twitter, son 5 yıllık dönemde ise bu sayının iki katına çıkılmasıyla yoluna devam etti.