BioNTech, Covid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle yargılanacak.
BioNTech, Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu ve mRNA bazlı Covid-19 aşısı sayesinde dünya çapında tanınan bir şirket olarak, zorlu bir hafta ile karşı karşıya. Covid-19 salgınında dünya genelinde neredeyse 7 milyon kişinin ölümüne yol açan BioNTech’in geliştirdiği mRNA temelli aşı olan Comirnaty, birçok ülkede, Türkiye dahil olmak üzere, kullanılıyor. Ancak bazı kişiler, aşının “kalıcı yan etkiler ve hasar” bıraktığı iddiasıyla yargıya başvurdu.
BioNTech’in kurucusu olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından Mainz’da kurulan şirket, yarın Almanya’da mahkemeye çıkacak. İki hukuk firması, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” meydana geldiği ve bu nedenle tazminat davası açıldığı duyuruldu.
Açıklanmayan bir kadının, orta yaşlı bir sağlık sektörü çalışanı olduğu ve aşı olduktan sonra kalp ritminde bozukluk ve “beyin sisi” yaşadığı vurgulandı. Kadının BioNTech’ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat talep ettiği belirtildi. Hamburg’daki bölgesel mahkemede görülecek davanın, yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk firması tarafından açılan davalar arasında 1 milyon euroya kadar tazminat taleplerinin bulunduğu ifade edildi.
Financial Times gazetesi, şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich olduğunu ve diğerinin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu bildirdi. Her iki şirketin de geçmişte Alman otomotiv markası Volkswagen’in dizel yakıt skandalında hukuki zaferler kazandığına dikkat çekildi. Rogert & Ulbrich’in ortaklarından Tobias Ulbrich daha önce, Amerikalı milyarder Bill Gates’in “Almanya nüfusunu 27 milyona indirmek için bütün ülkenin aşı olmasını istediğini” iddia etmişti. Bill Gates ise bu iddiaları yalanlamıştı.
BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty aşısının Pfizer ile birlikte üretildiği ve dağıtıldığı, ancak davanın BioNTech’e yönelik açıldığı belirtildi.
Ulbrich, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Alman medyasının kendisini komplo teorisyeni gibi gösterdiğini ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Son araştırmalar, Covid-19 aşılarının nadir görülen yan etkilere sahip olduğunu gösterse de, aşının güvenlik kontrollerinin yapıldığını belirten BioNTech yetkilileri, dava açan kişilerin aşı ile yan etkiler arasında net bir bağ gösteremediğini ifade etti.
Financial Times, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda doğrudan maddi bir zararla karşılaşmayacağını, Avrupa Birliği’nin aşı üreticilerini yasal olarak koruduğunu ve hükümetlerin olası bir kayıp durumunda sorumlu tutulabileceğini belirtti. Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller hukuk firmaları ise insanların endişelerini sömürerek maddi kazanç elde ettiklerine yönelik iddiaları yalanladı.