• Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda
    • İletişim
      • Gizlilik
      • Künye
      • Yayın İlkeleri
      • Hukuka Aykırılık
26 Mart 2026, Perşembe
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
No Result
Tüm Sonuçları Gör
HaberMeydan
No Result
Tüm Sonuçları Gör

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasındaki stratejik ortaklık hakkında ortak beyan

Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kore arasındaki stratejik ortaklık hakkında ortak beyan yayınlandı.

Yazar Editör Habermeydan
25 Kasım 2025
Kategori Gündem
A A
0
Tukiye ve Kore Cumhuriyeti arasindaki stratejik ortaklik habermeydan
PaylaşTweetle

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasındaki stratejik ortaklık hakkında ortak beyan.

İletişim Başkanlığı’nın yayınladığı Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kore arasındaki stratejik ortaklık hakkındaki ortak beyanı şu şekilde:

BENZER HABERLER

Milli Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Kayıt Süreci Başladı

Milli Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Kayıt Süreci Başladı

26 Mart 2026
Kayseri Pastırması AB Tescili Alan 46. Coğrafi İşaretli Ürün Oldu

Kayseri Pastırması AB Tescili Alan 46. Coğrafi İşaretli Ürün Oldu

26 Mart 2026

“Bir Kardeşlik Mirası, Gelecek için Bir Vizyon”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Lee Jae Myung, 24-25 Kasım tarihlerinde Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştirmiştir.

Taraflar samimi ve dostane bir havada kapsamlı görüşmelerde bulunarak ülkelerinin Kore Savaşı sırasında kurulan kardeşlik bağlarına dayalı yakın ve tarihî ilişkilerini ele almıştır.
2027 yılında iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 70. yıl dönümüne yaklaşırken karşılıklı saygı, güven ve uzun süreli dostluk temelli Stratejik Ortaklığın daha da derinleştirilmesi konusundaki ortak irade yeniden teyit edilmiştir.

Siyasi İş Birliği

Taraflar, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana ilişkilerin istikrarlı bir şekilde gelişmesini memnuniyetle kaydetmişler ve Asya, Avrupa ve ötesinde barış, istikrar ve refah için ortak taahhütlerini vurgulamışlardır. Taraflar her düzeyde diyalog ve istişarenin önemine atıfla düzenli siyasi temaslar ve üst düzey ziyaretleri sürdürme konusunda iradelerini ifade etmişlerdir.

Taraflar, Birleşmiş Milletler, G20, OECD ve MIKTA gibi çoktaraflı platformlarda sürdürülebilir kalkınma, küresel sağlık ve ortak meydan okumalara etkili yanıtlar vermek için birlikte çalışmaya hazır olduklarını yinelemiştir.

Ekonomik ve Endüstriyel İş Birliği
 


Taraflar, Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında kaydedilen ilerlemeye dair memnuniyetlerini belirtmiş, ortak refah ve karşılıklı tamamlayıcı ticaret yapısına katkıda bulunacak bir anlaşmanın sürdürülmesinin önemini vurgulamışlardır.

Taraflar, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde tarım, balıkçılık ve ormancılık alanlarında iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar iki ülke ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı niteliğini kabul ederek piyasa ilkeleri ile karşılıklı fayda rehberliğinde sanayi, imalat, altyapı geliştirme ve enerji alanlarında iş birliğinin sürdürülmesini teşvik etmiştir. Taraflar ayrıca kamu kurumları ve özel sektörler arasında devam eden iş birliğinden duydukları memnuniyeti ifade etmiş ve tüm ortak faaliyetlerde şeffaflık ve adil rekabetin önemini kaydetmişlerdir.

Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Alanında İş Birliği

Taraflar, yapay zekâ ve dijitalleşme gibi yeni teknolojilerin ekonomi ve güvenlik alanında oynadığı önemli rolü teyitle bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında iş birliğini artırma konusundaki iradelerini beyan etmişlerdir.

Taraflar, inovasyon için ortak platformların kurulması da dahil olmak üzere, Ar-Ge ekosistemini geliştirmek ve iş birliğini kolaylaştırmak için ortak çabaları teşvik etmeye kararlıdır.

Savunma Sanayii İlişkileri

Taraflar, ulusal mevzuatları ve uluslararası hukuka uygun olarak savunma sanayii iş birliğini teşvik etmek, yeni ortaklıklar geliştirmek ve karşılıklı yarar sağlayan projeler yoluyla ikili ilişkileri daha da derinleştirmek konusunda mutabık kalmışlardır.

Enerji, Çevre ve Sürdürülebilir Büyüme
 


Taraflar, Paris Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) uyarınca iklim değişikliğini ele almak ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek konusunda ortak sorumluluklarını teyit etmiştir.

Taraflar, enerji dönüşümü, enerji güvenliği ile çevre koruma ve yönetimi alanlarında iş birliğinin önemini yinelemiş; yenilenebilir enerji, temiz hidrojen, batarya teknolojileri ve geri dönüşüm konularında iş birliğinin önemine işaret etmişlerdir. Ayrıca elektrik şebekesi modernizasyonu çabalarının önemine de dikkat çekmişlerdir.

İki taraf nükleer enerji alanında genel iş birliğinin ilerletilmesine yönelik desteklerini vurgulayarak bu alanın iki ülke arasındaki stratejik ilişkiyi güçlendirme potansiyelini ifade etmişlerdir.

İki taraf temiz teknolojiler ve yeşil ulaştırma alanlarındaki mevcut deneyim paylaşımını takdir ettiklerini belirtmiş ve bu çabaları ulusal önceliklerine uyumlu ve pragmatik bir şekilde sürdürme konusunda mutabık kalmıştır.

Kültürel ve Halklar Arası Etkileşim


İki ülke arasındaki dostluğun, halklarının samimiyetine dayandığını kaydeden taraflar, Türkiye ve Kore arasındaki etkin kültürel, akademik ve turizm alanındaki etkileşimlerin önemine işaret etmişlerdir. İki taraf, karşılıklı anlayışı ve dil öğrenimini teşvik eden eğitim ve kültür kurumlarının çalışmalarını takdirle, öğrenci hareketliliği, sanat alanındaki iş birliği ve turizmin toplumlar arasında kalıcı köprüler olarak taşıdığı değeri vurgulamıştır.

Taraflar, birbirlerinin kültürlerine, geleneklerine ve çağdaş yaşamlarına artan ilgiden duydukları memnuniyeti ifade ederek bu tür etkileşimlerin ikili ilişkilerin en kalıcı temelini oluşturduğunu kaydetmiştir.

İki taraf bu ortak tarihî mirası gelecek nesillere aktarma konusundaki kararlılıklarını yinelemiştir. Bu bağlamda, Gaziler ve ailelerine yönelik çalışmaların artırılması, Kore ve Türkiye’nin ilgili kurumları arasında deneyim paylaşımının arttırılması ve ortak anma etkinliklerinin desteklenmesi niyetlerini belirtmiştir. Söz konusu iş birliğinin iki ülke halkları arasındaki bağları daha da güçlendireceği teyit edilmiştir.

Bu çerçevede, taraflar, sivil havacılık alanındaki yakın iş birliği de dâhil olmak üzere bağlantısallığın geliştirilmesinin, halklar arasındaki etkileşim ve seyahati daha kolay, daha güvenli ve daha erişilebilir hâle getirerek kültürel etkileşimi daha da güçlendirdiğini kaydetmiştir.

Bölgesel ve Küresel İş Birliği


Taraflar, uluslararası barış ve istikrarın korunmasına ve terörizmin her türlü biçimi ve şekliyle organize suçlarla ve mülteci konuları gibi küresel sorunlarla mücadeleye yönelik ortak çıkarlarını yeniden teyit etmiştir.

Taraflar ayrıca bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunarak uyuşmazlıkların barışçıl çözümü için diyalog, diplomasi ve uluslararası hukuka saygının vazgeçilmez olduğu konusunda mutabık kalmıştır. Küresel nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejiminin korunmasına dair bağlılıklarını vurgulayan taraflar, bu bağlamda da görüş alışverişinde bulunmuştur.

İki taraf da Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ile kalıcı barış ve istikrarın sağlanması yönündeki taahhütlerini yinelemiştir. Türkiye, Kore Cumhuriyeti’nin Kore Yarımadası’nda barışçıl bir arada yaşama ve ortak kalkınma hedefi doğrultusunda, Koreler arası temasların artırılması, ilişkilerin normalleştirilmesi ve nükleer silahsızlanmanın ilerletilmesi yoluyla diyaloğun yeniden başlamasına yönelik olarak gerilimi azaltıcı ve güven artırıcı proaktif çabalarına desteğini ifade etmiştir.

İki taraf da insani sorunların ele alınmasında birlikte çalışma ve küresel barış ve kalkınmaya yapıcı şekilde katkıda bulunma niyetlerini vurgulamıştır.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Törende, “Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Vatanseverler ve Gazi İşleri Bakanlığı Arasında Kore Savaşı’nın Anılmasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”na Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Kore Cumhuriyeti adına Vatanseverler ve Gazi İşleri Bakanı Kwon Oheul imza attı.

“Türkiye Nükleer Enerji Anonim Şirketi (TÜNAŞ) ile Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO) Arasında Nükleer Enerji İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı TÜNAŞ Genel Müdürü Necati Yamaç ve KEPCO CEO’su Kim Dong-Cheol imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Kore Otoyol Kurumu ve Kore Yurtdışı Altyapı ve Kentsel Gelişim Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı” ise Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve Kore Otoyol Kurumu ile Kore Yurtdışı Altyapı ve Kentsel Gelişim Kurumu adına Kore Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeon-doo tarafından imzalandı.

PaylaşTweetlePinGönder

Bu Haberler İlginizi Çekebilir

Milli Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Kayıt Süreci Başladı

Milli Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Kayıt Süreci Başladı

Yazar Editör Habermeydan
26 Mart 2026
0

Milli Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Kayıt Süreci Başladı. Türkiye genelinde yedi il ve on iki merkezde, öğretmen adaylarına yönelik Millî Eğitim Akademisi Başkanlığı Hazırlık Eğitimi kayıt süreci başladı....

Kayseri Pastırması AB Tescili Alan 46. Coğrafi İşaretli Ürün Oldu

Kayseri Pastırması AB Tescili Alan 46. Coğrafi İşaretli Ürün Oldu

Yazar Editör Habermeydan
26 Mart 2026
0

Kayseri Pastırması AB Tescili Alan 46. Coğrafi İşaretli Ürün Oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kayseri pastırmasının, Avrupa Birliği (AB) tescili alan 46'ncı coğrafi işaretli ürün olduğunu...

Ülkemizin huzurunu ve millî güvenliğimizi hedef alan faaliyetlere ilişkin açıklama

Ülkemizin huzurunu ve millî güvenliğimizi hedef alan faaliyetlere ilişkin açıklama

Yazar Editör Habermeydan
26 Mart 2026
0

Ülkemizin huzurunu ve millî güvenliğimizi hedef alan faaliyetlere ilişkin açıklama. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde: Son dönemde bölge genelinde yaşanan kritik...

Sinop’ta, orman muhafızlarına kapsamlı eğitim!

Sinop’ta, orman muhafızlarına kapsamlı eğitim!

Yazar yazar3
25 Mart 2026
0

Sinop'ta, orman muhafızlarına kapsamlı eğitim! Sinop Orman Bölge Müdürlüğü 'Orman ve Kırsal Alan Yangın Eğitimleri' programının ikinci ayağını Boyabat ilçesinde gerçekleştirdi. Sinop Bölge Müdürü Rıdvan Kalelioğlu başkanlığında gerçekleştirilen...

HABER AKIŞI

Teoman: Yıldız gibi duruyoruz ama çok para kazanmıyoruz
Magazin

Teoman: Yıldız gibi duruyoruz ama çok para kazanmıyoruz

26 Mart 2026
26 Mart 2026 günlük burç yorumları
Magazin

26 Mart 2026 günlük burç yorumları

26 Mart 2026
Murat Dalkılıç ve Özgü Kaya aşka geldi
Magazin

Murat Dalkılıç ve Özgü Kaya aşka geldi

26 Mart 2026
Süleyman Karakan kimdir? Neden öldü ve nereli?
Magazin

Süleyman Karakan kimdir? Neden öldü ve nereli?

26 Mart 2026
Gülse Birsel: Çekimlere başlayabiliriz
Magazin

Gülse Birsel: Çekimlere başlayabiliriz

26 Mart 2026
Haber Meydan

Türkiye ve dünya gündeminin kalbi burada atıyor! Haber Meydan ile haber niteliği bulunan tüm gelişmeleri anlık olarak takip edin.

E-Mail Adresimiz: info(@)habermeydan.com

Habermeydan.com bünyesinde yayınlanan yazılı veya görsel içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanım Koşulları ve Alıntı Şartları'nı okuyunuz.

Ak Parti’den emekli ikramiyesi ve bedelli askerliğe zam açıklaması

Ak Parti’den emekli ikramiyesi ve bedelli askerliğe zam açıklaması

3 Mart 2026
Survivor Adem Kılıçcı Kimdir? Adem Kılıçcı Daha Önce Şampiyon Oldu Mu?

Survivor Adem Kılıçcı Kimdir? Adem Kılıçcı Daha Önce Şampiyon Oldu Mu?

17 Şubat 2025
Zerrin Özer açıkladı: Beyin damarlarımda daralma var

Zerrin Özer açıkladı: Beyin damarlarımda daralma var

25 Ekim 2024

Teoman: Yıldız gibi duruyoruz ama çok para kazanmıyoruz

26 Mart 2026 günlük burç yorumları

Murat Dalkılıç ve Özgü Kaya aşka geldi

Süleyman Karakan kimdir? Neden öldü ve nereli?

Gülse Birsel: Çekimlere başlayabiliriz

Saba Tümer gençlik fotoğrafını paylaştı

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Muş Haber
  • Sinop Haber
  • Spor
  • Teknoloji
  • Kullanım Koşulları
  • Hakkımızda

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.

No Result
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
    • Kullanım Koşulları
  • Hukuka Aykırılık Bildirimi
    • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2022 Haber Meydan - Haberin Yeri, Son Dakika Haberler.