Sağlık çalışanları iki gün iş bırakacak.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM) Platformu, sağlık çalışanlarının 1 – 2 Ağustos tarihlerinde iş bırakacağını bildirdi.
Hekimler ve sağlıkçılar, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakma eylemi yapacak. Eylem kapsamında poliklinik hizmeti verilmeyecek ancak acil servisler iş bırakma eyleminden muaf tutulacak.
Ankara’da hekimler ve sağlık çalışanlarını temsil eden 19 sendika ve iki aile hekimliği federasyonu tarafından, etki alanlarını genişletmek ve ortak eylemsellikte buluşmak için kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) bünyesindeki sağlıkçılar, iki günlük iş bırakma eylemine hazırlanıyor.
SABİM hakkında bilgi veren Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, Ankara’da 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonunun platformu kurduğunu söyledi.
Akarken, öncelikle devletin kasasından ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin kaldırılmasını, bunun yerine emekliliğe yansıyan katsayı düzenlemesiyle iyileştirilmeler yapılmasını istediklerin ifade etti.
Sendika başkanı Akarken, şunları söyledi: “1 – 2 Ağustos tarihlerinde sağlık kurum çalışanları iş bırakacak. 1-2 Ağustos’ta ülkemizde oluşacak ideal sağlık sisteminin en büyük destekçisi olan sağlık ordusu bizler, hastalarımızın nitelikli tedavi olma ve iyileşme hakkını savunduğumuzun vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti oluşumu için verilecek bu mücadelede sadece kendimiz için değil; vatandaşımız için de mücadele ettiğimizin bilinciyle tüm halkımızı yanımızda olmaya davet ediyoruz.”
Konuya ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, gerek özlük hakları, gerek mali kayıplar nedeniyle eylemlilik sürecinin olduklarını anımsatarak, “Bir takım iyileştirmeler yapıldı ama sabun köpüğü gibi zamlar günümüz ekonomik şartlarına dayanmadı” dedi.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir de şunları söyledi:
“Vatandaşına kamuda hizmet veren hekimler, ebeler, hemşireler bir nevi ceza ile karşı karşıya kalarak aile sağlığı merkezleri tercih edilme anlamında cazibesini yitirdi. Sesimizi duyurmak için ve emeklerin karşılık bularak sistemin yaşaması için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”