Okula Başlayacak Çocuğu Olan Memurlara İzin Düzenlemesi: Tarih Belli Oldu.
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde çocukları okula başlayacak kamu çalışanlarını ilgilendiren düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek uyum haftasında, kamuda görev yapan ebeveynlerden biri, çocuğunun eğitim gördüğü okulun ders saatlerine uygun olarak idari izin kullanabilecek.
Uygulama; okul öncesi eğitim, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıfa başlayacak öğrencilerin velilerini kapsayacak. İzin süresi ise günde 3 saati aşmayacak.
Veliler çocuklarının uyum eğitimlerine katılabilecek
Millî Eğitim Bakanlığının 2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler Genelgesi doğrultusunda, öğrencilerin okula alışma sürecinde ailelerin daha aktif rol üstlenmesi planlanıyor.
Bu kapsamda 7-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek uyum eğitimlerinde velilerin de çocuklarıyla birlikte sürece dahil olması hedefleniyor. Böylece öğrencilerin yeni eğitim ortamına daha kolay adapte olmaları ve aile-okul iletişiminin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Düzenleme, “Aile ve Nüfus 10 Yılı” kapsamında aile katılımını artırmaya yönelik çalışmalarla da desteklenecek.
Kamu çalışanı ebeveynlerden biri izinli sayılacak
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıyla, uyum haftasında çocuklarının yanında olmak isteyen kamu çalışanı ebeveynlere kolaylık sağlanacak.
Buna göre ebeveynlerden biri, talep etmesi halinde öğrencinin kayıtlı bulunduğu eğitim kurumunun ders programı dikkate alınarak günde 3 saati geçmemek üzere idari izinli kabul edilecek.
Bu uygulamayla çalışan velilerin, çocuklarının okula ilk uyum sürecinde eğitim kurumunda bulunabilmesine imkân tanınacak.
Aile katılımı yalnızca uyum haftasında kalmayacak
Millî Eğitim Bakanlığının planlamasında ailelerin eğitim sürecine katılımı, 7-11 Eylül tarihleri arasındaki uyum programıyla sona ermeyecek.
Uyum eğitimlerinin ardından gelişim ve rehberlik çalışmaları da aile katılımıyla birlikte yürütülecek. Bu çalışmalar, “Ailemle Okul Yolu Programı” çatısı altında birbirleriyle ilişkilendirilerek 2026-2027 eğitim öğretim yılının tamamına yayılacak.
Böylece yeni eğitim döneminde ailelerin çocuklarının gelişimini destekleyen çalışmalara daha düzenli şekilde dahil edilmesi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.














