OHAL ilan edilen deprem bölgesi için yeni kararname

OHAL, kapsamında bazı alanlarda kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

ohal habermeydan

OHAL ilan edilen deprem bölgesi için yeni kararname Resmi Gazete’de yayımlandı.

YABANCILARLA ALAKALI YENİ KARARLAR

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan 128 sayılı Cumhurbaşkanlığı OHAL kararnamesine göre, OHAL bölgesinde gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen yabancılar için değerlendirme ve karar alma süresi 72 saat, hakkında idari gözetim kararı alınan yabancıların geri gönderme merkezlerine götürülme süresi 96 saat olarak uygulanacak.

Teknik nedenler sebebiyle idari karar alınmasının mümkün olmadığı hallerde, bu kapsamdaki yabancılar gerekli idari kararların alınabilmesi amacıyla başka şehirlere yönlendirilebilecek.

TRAFİK CEZALARI KALKACAK

Depremlere dair arama kurtarma ve diğer yardım faaliyetlerine katılmak üzere OHAL bölgesi şehirlerde bulunan veya bu şehirlere seyir halinde bulunan araçlara 6 Şubat’tan itibaren bugüne kadar karayolları trafik kanununun ilgili maddelerine göre trafik idari para cezası tutanağı düzenlenmeyecek. Bu kapsamda sürücü belgesi iptal ve geçici geri alma işlemleri de ortadan kalkacak.

Bölgedeki şehirlerde bulunduğu belgelendirilen araçlardan zorunlu araç muayene süreleri dolanların bu muayeneleri OHAL süresinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde gerçekleştirilecek. Bu araçlara konuya istinaden trafik idari para cezası verilmeyecek.

HARÇ VE DEĞERLİ KAĞIT BEDELLERİ İÇİN DÜZENLEME

Yerleşim yeri OHAL ilan edilen şehirlerde bulunan kişiler ile 6 Şubat tarihi itibariyle buralarda bulunduğunu belgeleyen kişilerin kayıp veya kullanılmaz durumda olan kimlik kartı, ikamet izin belgesi, çalışma izni ve muafiyeti belgeleri, pasaport ve sürücü belgelerinin yenilenmesinde OHAL süresince değerli kağıt bedeli ve harç alınmayacak. Süresi 3 seneden az olan pasaportlar harç alınmaksızın 3 sene süreli olarak düzenlenecek.

Değerli kağıt bedelinin tahsil edilmemesine dair hüküm, bölgedeki araçların hurdaya ayırma, trafikten çekme, veraseten devir, kayıp veya yıpranma nedeniyle belge yenileme ile plaka değişikliği işlemlerinde de uygulanmayacak.

Kararnameyle ayrıca, 120 sayılı OHAL kararnamesi ile düzenlenen gözaltı süresi ve tutukluluğa dair maddede yer alan gözaltı süresine ilişkin “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “taksirle öldürme” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarıyla ilgili düzenleme de yapıldı.

Exit mobile version