2014 yılından günümüze dek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü göreviyle bilinen İbrahim Kalın; bu hafta yapılan atamalarla birlikte Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı’na getirildi. 2000’li yılların başlarından bu yana bürokraside önemli kademelerde bulunan Kalın; yapılan bu atamayla birlikte Türkiye istihbaratının bir numaralı ismi oldu. Yakın dönemde müziğe dair çalışmaları ve akademik donanımıyla da birçok kez haberlerde yer alan İbrahim Kalın; devlet yönetiminin en kıdemli kişilerinden biri olarak görülüyor.
İbrahim Kalın kimdir? MİT Müsteşarlığı görevine ne zaman başlıyor? Kaç dil biliyor? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.
İbrahim Kalın’ın Hayatı
15 Eylül 1971 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen İbrahim Kalın; Erzurum’un İspir ilçesi kökenli bir ailenin mensubu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1992 yılında mezun olan Kalın; yüksek lisansı tezini ise İslam düşüncesi ve felsefe alanında Malezya’da tamamladı. Doktora tezini Georgetown Üniversitesi’nde yazan ünlü devlet adamı; beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe bölümünde eğitim gördü. Molla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı isimli doktora tezinden başarıyla geçen Kalın, doktor unvanını bu tezle elde etti.
İslam felsefesi alanında akademik çalışmalarını Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde sürdüren İbrahim Kalın; bu alanda akademide dersler veren bir isim. İbrahim Kalın; akademik kariyerinin sonraki dönemlerinde College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri konu başlığında dersler de verdi. Toshihiko Isutzu, Mulay el-Arabi ed-Darkavî ve Halil İnalcık’ın İngilizce yazılan eserlerini Türkçe’ye çeviren Kalın; bu çalışmalarla da akademik yetkinliğini kanıtladı.
2005 yılında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın kurulmasına önayak olan İbrahim Kalın; 2009 yılına dek vakfın başkanlığını da üstlendi. 2007’de İslam ve Batı kitabını yazan Kalın, aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği’nden Fikir Ödülü kazandı. Akademik kariyerini mütevelli heyetine atandığı Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde devam ettiren Kalın; 2019 yılında ise İbn Haldun Üniversitesi’nde yüksek lisans dersleri vermeye başladı. 2020’de profesör unvanını da elde eden ünlü devlet adamı; İslam felsefesi alanının önemli akademisyenlerinden biri.
Bürokrasi kariyeri esnasında da kitap çalışmaları yapan Kalın; 2014 yılında Akıl ve Erdem, 2015 yılında Varlık ve İdrak, 2016 yılında ise Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş isimli çalışmalarını yayımladı.
2009 yılında Başbakanlık bünyesinde görev almaya başlayan İbrahim Kalın; ilk olarak dış politikadan sorumlu Başbakan Başdanışmanı oldu. Ocak 2010’da ise o dönem kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün başına getirildi. 2012 yılına dek bu görevi sürdüren Kalın; sonrasında ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini üstlendi. 2014 yılına dek Başbakanlık bünyesinde görevlendirilen İbrahim Kalın; Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmaya başladı.
Büyükelçi sıfatıyla Cumhurbaşkanı Sözcüsü görevine getirilen İbrahim Kalın; 9 yıl boyunca aralıksız olarak bu görevi sürdürdü. 2018’de Cumhurbaşkanı Sözcüsü görevinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevlerine de getirildi. 2023’e dek bu görevlerde bulunan Kalın; 2023 itibarıyla MİT Müsteşarı olarak kamu görevine devam edecek.