Gazeteci Alican Uludağ için tutuklama talebi…
DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, tutuklama talebiyle İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün Ankara’daki evinde gözaltına alınan Uludağ’ın evinde arama yapıldı. Uludağ, ifadesinin alınması amacıyla karayoluyla İstanbul’a getirildi.
Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılık ifadesi alınan Uludağ, işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklanması talebiyle nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Uludağ hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklama talep edildiği öğrenildi.
Soruşturma kapsamında Uludağ’a “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamaları yöneltildiği bildirildi. Dosyanın terör suçları savcılığı tarafından yürütüldüğü belirtildi.
Gözaltı kararına, Uludağ’ın İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısını planlayan IŞİD mensuplarının tahliye edildiğine ilişkin haberi ile sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımların gerekçe gösterildiği ifade edildi.
Öte yandan, basın meslek örgütlerinin temsilcileri ve gazeteciler Uludağ’a destek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi. Meslek örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, gazetecilere yönelik uygulamaların basın ve ifade özgürlüğünü hedef aldığı belirtilerek Uludağ’ın serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
Uludağ’ın avukatlarından Gökhan Tekşen ise soruşturma kapsamında müvekkilinin bir yıllık sosyal medya paylaşımlarının incelendiğini belirterek, yürütülen işlemlere tepki gösterdi.
Soruşturmaya konu olan haber, Uludağ’ın Aralık 2024’te NOW TV’de yayımlanan ve Yargıtay’ın Atatürk Havalimanı saldırısı davasında bazı sanıklar hakkında verdiği bozma kararının ardından tahliye süreçlerini kamuoyuna duyurduğu yayına dayanıyor.
Konuşmaların ardından yapılan işlemler sonucunda Uludağ’ın hakimlikteki sorgusunun sürmesi bekleniyor.














