Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan açıklamalar.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DSİ Genel Müdürlüğünde “2023 Yılı Tarımsal Üretici Temsilcileri İstişare Toplantısı”nda ekonomiye ilişkin mesajlar verdi.
Her alanda olduğu gibi tarım alanındaki belirsizliklerin azaltılmasının ve öngörülebilirliğin arttırılmasının gerektiğinin altını çizen Yılmaz’ın değerlendirmesi şöyle: ”Her alanda olduğu gibi tarım alanındaki belirsizlikleri azaltmamız, öngörülebilirliği artırmamız gerekiyor” diyen Yılmaz, “Ekonominin temeli öngörülebilirliğe dayanıyor. Siyasi belirsizlikler Mayıs ayındaki seçimlerle ortadan kalktı. Bize düşen OVP ve diğer dökümanlarla teknik anlamdaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak.”
ENFLASYONDA GIDANIN ÖNEMİNİ GÖRDÜK’
”Enflasyonda yaşadığımız hareketlilikte gıdanın önemli payı olduğunu gördük. Makro istikrar açısından gelir dağılımı açısından gıdanın tarımın çok kıymetli alan olduğunu ifade etmek isterim” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: ”Buradaki katılımcıların üzerinde durduğu ortak nokta, planlı üretim. Bütün bu hususları etkili şekilde sürdürebilmek için yerli üretim yapılması gerekiyor. Sürdürülebilirlik bugünkü nesil ile gelecek nesil açısından adalet açısından da çok gerekli.”
”Çok daha üst düzey istatistikler üretmemiz gerekiyor”
Tarım alanında çok şeyler yapıldı. İstatistik anlamında önemli çalışmalar yapıldı. Geldiğimiz noktada daha ileri adımlar atmamız gerekiyor. Çok daha üst düzey istatistikler üretmemiz gerekiyor.
Sahte ürünlerle mücadele ön plana çıkıyor. Sektör ile kamunun iş birliği içinde yanlış yapanlara karşı, halkın sağlığını tehdit edenlere karşı, daha yüksek maliyetlerle rekabeti de bozarak yürütülmesine engel olmamız gerekiyor.
Finansta olsun, tarımda olsun her alanda dezenformasyonla mücadele son derece kıymetli. Tarımsal ölçekleri yükseltmemiz verimlilik açısından önemli, diğer yandan hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini korumamız, desteklememiz gerektiği hususu altı çizilen bir husus. Aile işletmecilerin küçükbaş kıymeti üzerinde duruldu, yöresel ürünlerin kıymeti üzerinde duruldu. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin tamamlayıcı, bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli.