Türkiye’de Mayıs ayında inek sütü üretimi rekor seviyeye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk 5 ayında ticari işletmeler tarafından toplanan inek sütü miktarı dalgalı bir seyir izledi.
Ocak ayında 915 bin 522 ton inek sütü toplanırken, şubatta bu miktar 901 bin 485 tona geriledi. Mart ayında hızlı bir artışla 982 bin 322 tona çıkan süt miktarı, nisanda 961 bin 156 tona düştü. Ancak mayıs ayında toplanan inek sütü miktarı, 1 milyon 14 bin 789 ton ile 2010 yılından bu yana aylık bazdaki en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı ayında bu miktar 944 bin 714 ton olarak kaydedilmişti.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, süt üretiminde sürdürülebilirliğin sektör için kritik olduğunu vurgulayarak, mevcut dönemde üreticinin aldığı sütün karşılığının doğru fiyat politikaları sayesinde sağlandığını belirtti. Keskin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı politikaların sektöre olumlu yansıdığını ve üretimi teşvik ettiğini ifade etti. Gelecekte de bu politikaların sürdürülmesinin önemine işaret eden Keskin, bazı dönemlerde süt üretiminin azaldığını ve bu durumun süt ineklerinin kesime gitmesine yol açtığını dile getirdi.
Keskin ayrıca, çiğ süt fiyatlarının uygun düzeye gelmesini isteyen kesimlerin olduğunu ancak bu durumun sektöre zarar verebileceğini ve üretimin azalmasına neden olabileceğini sözlerine ekledi.