Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’dan TOGG açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı yayında soruları yanıtladı. Kacır, TOGG'un sedan modeli için tarih verdi.

Fatih Kacirdan TOGG aciklamasi habermeydan e1691520067188

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’dan TOGG açıklaması.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, canlı yayında gündemi değerlendirdi, merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Kacır, TOGG üretimine ilişkin olarak, ”Bin 500’e yakın şu anda Türkiye yollarında seyahat etmekte. TOGG, savunma sanayiinde öğrendiğimiz başarı hikayesinden ilham alarak yönetilen bir projedir” ifadesini kullandı.

TOGG’un sedan modeline ilişkin bilgiler de veren Kacır şunları söyledi:

”SUV modeli bir süre devam edecek. Markanın tasarım yöneticileri var. Makul sürelerle bu modelleri, tüm markalar gibi TOGG da güncelleyecektir. Sedan modeli de bekleniyor. Zannediyorum önümüzdeki yılın sonuna doğru sedan modeli tanıtılmaya başlanacak. 2025’in ilk çeyreğinde de pazara sunulma noktasına gelinmiş olacak.

Türkiye 20 yy.’da havacılık ülkesi olmamıştı. Biz 20 yy. Boyunca havacılıkta üretici ülkeler arasında değil, bazı ürünlerin müşterileri arasına gelmiştik. Otomotivde elektrikli araçlar yaygınlaşıyor. TOGG doğuştan elektrikli bir otomobil.

Bunun bir ihracata dönüşmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Hedef muhakkak ihracat. Küresel pazarlarda rekabetçi olacağız. Türkiye pazarına elbette satılıyor olmayacak. Bir iki sene yoğun olarak Türkiye pazarında görmüş olacağız. Bu model ve bir sonraki modelle birlikte TOGG’u ihracat pazarlarına sunuyor olacağız.”

KOSGEB ACİL DESTEK PAKETİ

İlk adımımız aslında KOSGEB bünyesinde bir acil destek kredisi uygulaması başlatmak oldu. Burada KOBİ’lerimize 1 milyon liraya kadar, ama ağır hasar ve üzerinde zayiat görmüş KOBİ’lerimiz de yüzde 50 artırımlı, yani 1,5 milyon liraya kadar bir kredi imkanı sunuyoruz. 36 ay vadeli ve 1 yılı ödemesiz olarak aslında sunduğumuz bu kredi imkanında tüm faiz veya kar payını KOSGEB olarak biz üstleniyoruz. Ve bugüne dek 1434 KOBİ’miz 1,5 milyar liraya yakın krediye erişti, yaklaşık 360 milyon liralık faiz veya kar payını da KOSGEB olarak biz üstlendik. Aslında depremin hemen sonrasındaki önemli bir adımımız buydu. Peşinden şimdi artık imar faaliyetlerinin başlayacağı noktaya geldiğimizde kendi imkanlarıyla yeniden işletmesini ayağa kaldırmak, güçlendirmek ya da yeniden imar etmek isteyen KOBİ’lere doğrudan KOSGEB’den destek alabileceği bir paket sunmuş olduk. Burada da 1 milyon liraya kadar bir desteği yine uygun koşullarla KOSGEB olarak KOBİ’lerimize sağlıyor olacağız.

TÜRKİYE’NİN UZAY PROGRAMI

Eğitimler hem Türkiye’de hem ABD’de gerçekleşiyor. Türkiye’de de çeşitli eğitim alt yapılarımız var. Milli Uzay Programı bizim için çok önemli. Çok yönlü bir programdan bahsediyoruz. Bir yandan uydu teknolojilerinde bir atılım gerçekleştireceğiz. İMECE’yi uzaya gönderdik. TÜRKSAT 6A’yı hazırlıyoruz. Önümüzdeki yıl onu da uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Bu projelerin her biri büyük teknoloji projeleri. Bizim için ilk niteliğinde olan projeler. Bilim insanlarımız, araştırmacılarımız çok yoğun çalışıyor. Türkiye’nin 20 yıllık ARGE ve inovasyon kabilyetleri bize bu gücü veriyor. Ay misyonunu hedeflerken, bu deneyime güvenerek bu projeleri adreslemiş olduk.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk uzay astronotlarımız da sadece bir turistik seyahate çıkmayacaklar. Bir bilim misyonunu gerçekleştirecekler.

Exit mobile version