Meriç Nehri’ndeki hidroelektrik santrali inşaatı tamamlanma aşamasında…
Edirne Valiliği tarafından geçen yıl Nisan ayında başlatılan ‘3 Nehir 1 Şehir’ adlı projenin bir parçası olarak Meriç Nehri üzerine hidroelektrik santrali inşaatı başlatıldı. Proje, nehir yatağının temizlenmesiyle başladı ve 12 bin metrekarelik bir alanda kurulan santralde 14 adet büyük ölçekli Arşimet burgusu bulunuyor. Aynı zamanda, taşkınlara karşı önlem olarak 61 metre uzunluğunda lastik savaklar da santrale entegre edildi ve hidroelektrik santralinde son aşamaya gelindi. Lastik savaklar şişirildiğinde su seviyesi 4 metre yükselerek santrale ulaşıyor. Test aşamasında olan savaklar aracılığıyla su, 3 metre 90 santim genişliğinde ve 14 metre uzunluğundaki Arşimetlere yönlendiriliyor ve günlük olarak 2 megavat elektrik üretilerek 4.088 haneye elektrik sağlanacak. Hidroelektrik santralinden yılda 14 milyon 300 bin kilovat saat elektrik üretimi hedeflenirken, bu da yıllık 60 milyon lira değerinde elektrik anlamına geliyor.
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, hidroelektrik santrali sayesinde yılda 60 milyon lira değerinde elektrik üretileceğini belirtti. Ayrıca, nehir üzerinde 61 metre uzunluğunda lastik savaklar bulunduğunu ve su seviyesinin şu anda 29 metre 80 santim olduğunu, savaklar şişirildiğinde ise suyun 4 metre yükselerek 33 metre 80 santime kadar depolanabileceğini ifade etti. Depolanan su, santralin içine akacak ve tribünleri döndürerek santralden çıkış noktasına geri dönecek şekilde nehrin yatağına geri dökülecek. Hidroelektrik santralinin kurulu gücü 2,4 megavat olacak. Kırbıyık, bu projenin ekonomik değeri dikkate alındığında yıllık 60 milyon liralık bir enerji üretme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.
Hidroelektrik santralin taşkınlara dayanıklı olduğunu vurgu yapan Kırbıyık, “Edirne hep taşkınlarla gündemde gelmiş bir şehir. Bu taşkın riskini de göz önünde bulundurarak, set çekmek yerine şişirilebilir ve isteğiniz taktirde indirilebilir sistem ortaya koyduk. Bu lastik savaklar 45 dakikada şişirilebiliyor, 4 metre yükselti elde edilebiliyor. Bu elde edilen yükselti ile de suyun bu santral binasına girişi hızlanıyor. Taşkın durumunda ise lastik savakların tamamen indirilmesi mümkün. Yani su nehrin doğal yatağında akış rejimine uygun bırakılacak” diye konuştu.