Bakan Bolat: Hedefimiz 2028’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payını yüzde 10’a yükseltmek.
TürkMedya’nın düzenlediği E-Ticaret ve Perakende Zirvesi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla İstanbul Finans Ofisi Ziraat Kuleleri Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.
Bolat, etkinliğin açılışında, savunma sanayinin gözbebeği kuruluşlarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin yerleşkesine düzenlenen menfur terör saldırısını bir kez daha lanetlediğini vurgulayarak, saldırıda hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilediğini ifade etti.
E-ticaretin yüksek bir potansiyelinin olduğunu kaydeden Bakan Bolat, Kovid-19 salgını döneminde çok daha hızlı büyüyen elektronik ticaretin ticari hayatın vazgeçilmez unsuru haline geldiğini söyledi.
Bolat, elektronik ticaretin yarattığı yeni iş kolları, yeni istihdam ve uzmanlık alanları ve erişilen yeni pazarlar sayesinde, ekonomiye dinamizm kattığını ifade ederek, “Türkiye, internetin sunduğu fırsatları gün geçtikçe daha çok benimseyen ve değerlendiren bir ülke olarak, dijital dönüşüm destekli bir ekonominin önemli bir parçası olan e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahiptir.” diye konuştu.
Geçen yıl internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren bireylerin oranının yüzde 49,5 olarak gerçekleştiğini aktaran Bolat, “Buradan, ülkemizde her iki tüketiciden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığı anlaşılıyor. Öte yandan, 2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2023 yılında 13 katın üzerinde artış göstererek 1,85 trilyon lira oldu. Aynı zamanda, 2019 yılında 68 bin 457 olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 2023 yılında yüzde 717 artarak 559.412’ye ulaştı.” ifadelerini kullandı.
Bolat, son yıllarda esnaf ve sanatkarların, e-ticaret alanına yoğun biçimde yöneldiklerini vurgulayarak, Bakanlık olarak esnaf ve sanatkârların e-ticarete yönelmelerini teşvik ettiklerini, esnafın dijitalleşme ve teknolojik fırsatları değerlendirmesi hususlarındaki yönelimlerinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Küresel e-ticaret hacminin 2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, “Küresel e-ticaret hacmi 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaşmıştır. 2024 yılı sonunda ise yüzde 8 büyüme kaydederek 6,3 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir.” diye konuştu.
Hedefimiz, 2028’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payını yüzde 10’a yükseltmek
2022’de e-ihracatın payının yüzde 0,91olduğunu hatırlatan Ömer Bolat, “Bugün itibarıyla bu oran mal ihracatımız içinde e-ihracatın payı yüzde 2,6’ya yükseldi. Yıl sonu beklentimiz, 7,5 milyar dolar e-ihracatla toplam mal ihracatımızın içindeki payı yüzde 3’e yükseltmektir.” bilgilerini verdi.
Bolat, hedeflerinin Kalkınma Planı’nın son yılı olan 2028’de e-ihracatın toplam mal ihracatındaki payını yüzde 10’a yükseltmek olduğunu da belirtti.
Ülkede 2023 sonu itibarıyla esnaf, şirket, işletme olarak 4,5 milyon kuruluş bulunduğunu söyleyen Bolat, bu işletmelerin 1,5 milyonunun perakende işletme olarak faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Bolat, 2023’te Türkiye’de toplam ticaret hacminin yaklaşık 60 trilyon lira olduğunu belirterek, “Bunun içinde perakende ticaretin hacmi ise 10,5 trilyon lira olarak gerçekleşmişti. Perakende ticaret toplam ticaret içinde yüzde 17’lik paya ulaşmıştı. Bu da perakende sektörünün ülkemiz için çok ciddi bir ticaret hacmine sahip olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
Bakanlık olarak perakende sektöründe yapılan düzenlemelerle bir yandan etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının tesis edilmesini amaçladıklarını dile getiren Bolat, bir yandan da sektördeki işletmelerin dengeli bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.