Altın fiyatları güçlü dolar ve faiz beklentileriyle düştü.
Altın fiyatları, doların güçlü konumunu koruması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasına ilişkin beklentilerin etkisiyle salı günü düşüş kaydetti. Yatırımcılar, ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin para politikasının geleceğine dair vereceği mesajlara odaklandı. Spot altın yüzde 0,2 değer kaybederek ons başına 4.164,45 dolara gerilerken, aralık vadeli ABD altın kontratları da yüzde 0,1 düşüşle 4.187,90 dolara indi. Değerli metal, bir önceki gün son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Dolar, önceki işlem gününde gördüğü son 18 ayın zirvesine yakın seviyelerde işlem gördü. ABD para biriminin değerini koruması, dolar üzerinden fiyatlandırılan metalleri diğer para birimlerini kullanan yatırımcılar için daha pahalı hale getirerek altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor.
Piyasa aktörleri, çarşamba günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve perşembe günü yayımlanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini bekliyor. Capital.com Kıdemli Finansal Piyasalar Analisti Kyle Rodda, TÜFE sonuçlarının altının kısa vadeli seyrinde etkili olacağını belirtti. Rodda, özellikle çekirdek enflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesi ve ekim ayında faiz artırımı ihtimalini bir miktar güçlendirmesi durumunda altın fiyatlarında yeni bir düşüş yaşanabileceğini dile getirdi.
ABD ENFLASYON RAKAMLARI VE FED’İN FAİZ KARARLARI TAKİP EDİLİYOR
Faizlerin yüksek seyrettiği dönemlerde yatırımcılar, getiri sağlayan finansal araçları altına tercih edebiliyor. Bu nedenle ABD’den gelecek enflasyon verilerinin, Fed’in önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaya ilişkin beklentiler üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
CME FedWatch verilerine göre piyasalarda, Fed’in ekim ayında faiz artırma ihtimali yüzde 21 olarak fiyatlanıyor. Aralık ayında faiz artışı yapılması olasılığı ise yüzde 88 düzeyinde bulunuyor. Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack da enflasyonla mücadele amacıyla ABD merkez bankasının daha sıkı bir para politikası uygulamasına görece hızlı biçimde geçmesi gerektiğini ifade etti. Hammack, fiyat artışlarının ekonominin daha geniş kesimlerine yayıldığını ve şirketlerin fiyatlandırma kararlarını etkilemeye başladığını kaydetti.
JEOPOLİTİK GELİŞMELER VE DİĞER KIYMETLİ METALLER
Jeopolitik gelişmeler de piyasalardaki gündemini korudu. Suudi Arabistan, yeni bir füze saldırısı dalgasıyla karşı karşıya kaldığını duyururken Riyad Havalimanı’nın geçici olarak kapalı kalacağını açıkladı. Bu gelişme, İran’la bağlantılı Yemen’deki Husilerin üstlendiği ve cumartesi günü bir havalimanı terminalinde can kayıplarına neden olan füze saldırısının ardından yaşandı.
Diğer kıymetli metaller de günü düşüşle geçirdi. Spot gümüş yüzde 0,5 gerileyerek ons başına 60,01 dolara düştü. Platin yüzde 0,2 kayıpla 1.682,47 dolara inerken paladyum da yüzde 0,5 değer kaybederek 1.137,69 dolara geriledi.














