Slovakya’da seçimler başladı.
Slovakya’da, Avrupa Birliği (AB) içindeki siyasi konumlarını ve ülkenin geleceğini belirleyecek erken parlamento seçimleri için halk, oy kullanma işlemine başladı. Yerel saatle 07.00’de başlayan oy kullanma süreci, 22.00’ye kadar devam edecek. Yaklaşık 4.4 milyon seçmenin katıldığı bu seçimlerin sonuçları, oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından sandık çıkış anketlerinin ve ilerleyen saatlerdeki resmi sonuçların açıklanmasıyla belirlenecek.
Seçimlerde öne çıkan iki favori, Ukrayna’ya silah yardımına karşı çıkan sol eğilimli İstikamet-Sosyal Demokrasi Partisi (SMER-SD) lideri Robert Fico ve liberal ve Batı yanlısı İlerici Slovakya (PS) lideri Michal Simecka. Fico, ülkenin komşusu Ukrayna’ya askeri yardımı kesmeyi vaat ederken, Simecka, Avrupa yanlısı ve onurlu bir geleceği savunuyor.
Fico’nun seçimleri kazanması durumunda, AB’nin Ukrayna yanlısı politikalarında değişiklikler bekleniyor, ve Rusya ile olan ilişkileri daha yakın hale gelebilir. Ancak bazı gözlemciler, Fico’nun söylemlerinin siyasi taktiklerden ibaret olabileceğini düşünüyor.
Diğer yandan Simecka’nın zaferi, ülkenin en genç başbakanı olmasını sağlayacak. Simecka, ülkesinin Avrupa yanlısı bir geleceği benimsemesi gerektiğini savunuyor ve Fico’nun seçilmesi halinde Macaristan’la ittifak kurulabileceği ve AB’nin Ukrayna’ya yardımları ile Rusya’ya uygulanan yaptırımların zorlaşabileceğini ifade ediyor.
Anketlere göre, SMER-SD ve PS partileri tek başlarına meclis çoğunluğunu elde edemeyecekleri için, seçimleri önde bitiren parti, hükümeti kurma görevini alacak. Seçim galibinin, yüzde 5 seçim barajını aşabilen ve benzer siyasi görüşlere sahip küçük partilerle koalisyon oluşturma ihtimali bulunuyor.
Üçüncü büyük parti olarak ise SMER-SD’nin eski bir üyesi olan eski Başbakan Peter Pellegrini liderliğindeki Hlas (Ses) Partisi öne çıkıyor. Pellegrini, olası bir koalisyonun anahtar oyuncularından biri olabilir ve Fico’ya yakın bir isim olarak kabul ediliyor.
Slovakya’da son seçimler 2020’de yapılmış ve ardından siyasi istikrarsızlık yaşanmıştı. Ülkede Heger hükümeti, güvenoyu alamayarak düşmüş, ardından teknokratlardan oluşan bir hükümet görevlendirilmiş ancak güven oyu alamamıştı. Bu nedenle erken seçimlere gidilmiştir.