Netflix’te 2022 Düşüşü Sürüyor!

Netflix'te abone kaybı yılın ilk aylarından bu yana devam ediyor. Rakamın 1 milyona yaklaştığı konuşuluyor!

netflix1

Son bir yılda beklentilerinin epey altında bir seyirde ilerleyen Netflix, abone kayıplarında rekor düzeylere ulaştı. Şirketin paylaştığı verilerde yer alan bilgiler; gelirlerin yükselmesine rağmen girilen düşüş trendinin sıkıntılı bir sürecin habercisi olduğunu işaret ediyor. 2022 yılının ilk 3 ayında 200 bin kullanıcıya veda eden firma, yılın ikinci çeyreğinde de benzer bir trendi seyretti. Ayrıca savaş nedeniyle Rusya’da Netflix servisinin durdurulması da; 700 bin kullanıcının daha sistemden çıkmasına yol açtı.

Yılın ikinci çeyreği için açıklanan abone kaybı, Netflix’in beklentilerinin altında kalması sebebiyle hoşgörüyle karşılandı. Netflix yönetiminin 2 milyon civarında kayıp beklediği iddia edilirken, bu oranın 970 binde kalması sebebiyle kısa vadeli bir rahatlama yaşandığı söylenmekte. Yılın 3 ve 4. çeyreklerinde abone kazanma konusunda iddialı projelere imza atılacağı inancında olan yönetim katı; yılın bu sayede kârla kapatılabileceğini düşünmekte.

İddialı dizi ve filmlerle abone sayısını yükseltebileceğin öngören Netflix yönetimi; ilk ve ikinci çeyrekteki zararın kapanmasının yolu olarak bu formüle güveniyor. Önümüzdeki yılın Oscar Ödülleri’nde iddialı olabilecek yapımları bünyesinde barındıran firma; ödül sezonunun başlayacağı sonbaharı ilk hedef olarak belirledi. Reklam kampanyalarını da sonbahar ve kış dönemine endeksleyen şirketin; bu sürecin ilk aşamasında 1 milyon abone kazanacağı öngörülüyor.

Yılın son çeyreği için de umutlarını yüksek tutan Netflix yöneticileri; filmlere ek olarak dizilerde de iddialı bir çıkış yapmak için hazırlık yaptıklarını dile getirmekte. Emmy Ödülleri’nde prestij kazanması muhtemel projelerle yola çıkması beklenen firmanın; yeni yıla da kâr zarar dengesini oturtarak girmesi amaçlanıyor. Yılın son çeyreği itibarıyla Netflix’in en önemli hedefinin abone sayısında artıya geçmek olduğu konuşuluyor.

 

Bu yılki hedeflerde abone sayısında artıya ulaşma ihtimali yüksek görülen Netflix; önümüzdeki yıllar için de yeni planlar kurmak zorunda. Geçmişteki piyasa şartlarında rakipsiz ilerleyen ve uzun bir süredir sektörde liderliği kaptırmayan platform; yakın zamanda daha agresif politikalar izleyen Disney+ ve HBO Max’in yakalayacağı rüzgarı kesmenin peşinde. Son zamanlarda Netflix’in aksine sürekli olarak abone sayısını artı rakamlarla açıklayan Disney+ ve HBO Max; şu anda Netflix’in Dünya çapındaki en ciddi rakipleri olarak konumlanıyor.

Diğer platformların da, rekabet nedeniyle istedikleri seviyede kullanıcı sayısına ulaşması beklenmiyor. Netflix’in de abone sayısını yükseltme ve olan abonelerden de zarar etmeme amacı taşıması, yeni aksiyonların hayata geçmesine neden olabilir. Yakın dönemde IP kısıtlaması ve reklamlı abonelik opsiyonlarını devreye alacağı konuşulan Netflix; piyasadaki rekabette geri düşme ihtimalini de gözeterek bu hamleyi bekletiyor. Şifre paylaşımını engelleme yoluyla tek kullanıcı sistemine geçmesi beklenen platformun; kullanıcıları nezdinde büyük bir tepki toplamasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak reklamlı abonelik modelinin daha uygun fiyatlarla sunulması, Netflix’in orta alt gelir seviyesinden çokça abone kazanabileceğini öngörmesine neden olmakta.

Abone kaybına rağmen yüzde 6.5 net kar açıklayan Netflix’in, yılın ilk yarısında proje bütçelerine gittiği kısıtlamasının meyvesini elde ettiği konuşuluyor. Bununla birlikte tüm Dünya’da paketlerine zam yapan Netflix ekibinin; kâr marjını bu zam sayesinde kazandığı öngörülüyor.

Exit mobile version