Kraliçe Elizabeth’in Cenazesine Katılım Şartları Belli Oldu!

Kraliçe Elizabeth'in cenaze töreni için belirlenen ana prosedürler, dünya liderlerine ve yetkililere iletildi.

elizabeth1 1

Geçtiğimiz Perşembe günü hayata gözlerini yuman Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreni, uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından tamamlanacak. Ülkedeki yas ve anma etkinlikleri devam ederken, öte yandan da yeni hükümdarın takdim süreci de işleyecek. 19 Eylül’de yapılması beklenen cenaze töreninde ise, tüm Dünya‘dan katılımcılara yer verilecek. Seyirci olarak milyonlarca insanın bulunması beklenilen bu günde, katılımcı olarak ise devlet başkanları ve eşleri yer alabilecek.

Büyükelçiliklere konuyla alakalı resmi süreci aktaran yazı gönderen İngiltere Hükûmeti; cenaze sürecinde devletlerden rica edilen hususların tamamını sundu. Cenaze alanında kalabalık oluşma ihtimali nedeniyle, yalnızca devlet başkanı seviyesinde katılımcıları ve onların eşlerini kabul edeceklerini belirten hükûmet yetkilileri; davetlilerin ailesinden veya ekibinden hiç kimsenin alanda bulunamayacağını aktardı. Devlet başkanlarının katılamaması halinde ise, ülkenin yetkili makamlarından herhangi bir kimse de cenazede bulunabilecek.

İngiliz basınının ulaştığı detaylarda, cenaze töreninde hiçbir aksaklık yaşanmaması için tüm detayların ülke yetkililerine iletildiği görüldü. Cenazeden bir gün önce Kral III. Charles’ın Buckingham Sarayı’nda resepsiyon vereceği ve konukları ağırlayacağı da belirtilmekte. Hükûmet temsilcilerinin kaleme aldığı bildiride; Britanya Kraliçesi Elizabeth’in anılacağı bu resepsiyonda da katılım şartlarını sınırlı tuttu. Devletlerin en yetkilisi veya onun bir temsilcisinin gönderilmesi gerektiğini söyleyen İngilizler; resepsiyon haricindeki detayları da, sürecin hızlı işlemesi amacıyla dikkatle ele almış durumda.

Özel Jet Yasak, Başkanlar Tarifeli Uçakla Gelecek!

İngiliz basınının aktardığı bilgilerde, devlet başkanlarına sunulan ulaşım planları da bulunmakta. Londra Heathrow Havalimanı’nda özel jetler ve konuk ağırlama için planlama yapılamayacağını aktaran bildiride; bu durumun hem havalimanı hem de İngiliz devleti yetkilileri için yük teşkil etmesi sebebiyle kararlaştırıldığı söylendi. Buna göre Heathrow’u tercih edecek devlet başkanları, ülkelerinden kalkan tarifeli uçakla yolculuk yapmak zorunda. Jet kullanma tercihinde bulunacak liderler ise; Heathrow’un dışındaki alanlardan birini tercih edebilecek.

Uçakla ulaşımın planlarını bu şekilde belirleyen İngiliz yetkililer; cenaze merasimine gelişin de detaylarını paylaştı. Londra’ya geliş ve Buckingham Sarayı’ndaki resepsiyonun ardından yapılacak cenaze töreni; liderlerin ulaşım seçeneklerinin tamamına kapalı olacak. Helikopter veya koruma gruplarından oluşan filolarla gelişi yasaklayan yetkililer; Kraliyet Ailesi’nin tahsis edeceği otobüslerle alana ulaşabilecek. Cenaze alanında ekstra ehemmiyet gösterilecek başka hiçbir şey olmamasını arzulayan İngiltere Devleti; Kraliçe II. Elizabeth’in hatırasına saygı ve süreç içerisindeki telaşı azaltmak amacıyla bu tedbirlerin alındığını da belirtti.

19 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek cenaze töreniyle birlikte; Kraliçe II. Elizabeth son yolculuğuna uğurlanacak. 96 yaşında hayatını kaybeden Britanya Kraliçesi; 1952 yılından beri tahttaydı. Geçtiğimiz aylarda hükümdarlığının 70. yılı kutlanan II. Elizabeth; döneminin 15. başbakanı Liz Truss’a görev teslimini yaptıktan iki gün sonra vefat etti. 74 yıllık eşi Philip Mountbatten’ı geçtiğimiz yıl kaybeden Kraliçe; İskoçya’ya bağlı Balmoral Kalesi’ndeki Kraliyet Konutu’nda hayata veda etti. Cenaze töreninin tüm Dünya’da naklen yayınlanması bekleniyor.

Exit mobile version