Havalimanında 18 Yıl Yaşayan Nasseri Hayatını Kaybetti!

The Terminal filmine ilham olan yaşam öyküsüyle bilinen Mehran Karimi Nasseri hayatını kaybetti.

nasseri1

Paris‘teki Charles De Gaulle havaalanında 18 yıl yaşayan ve bu sayede 2004 yılı yapımı The Terminal filminin çıkış öyküsünü yaşayan Mehran Karimi Nasseri, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. 1945 yılında doğduğu bilinen İranlı Nasseri; vatandaşlık belgelerinde yaşadığı bir karışıklık nedeniyle havaalanında mahsur kalmış ve burada yıllarca ikamet etmek durumunda kalmıştı. 1988 yılında geldiği Paris’teki havalimanından 2006 yılında ayrılan Nasseri; bu süre zarfında kendisinden esinlenen filme dahi konu oldu.

Kalp krizi nedeniyle öldüğü söylenen Mehran Karimi Nasseri; hayatının son dönemlerinde de havaalanında yaşamaya başlamıştı. Havaalanına ikinci kez yerleşmesinin sebebi olarak maddi problemler gösterilmekteydi. 1988-2006 yılları arasındaki süreçte birden fazla trajik olayı aynı anda yaşayan İran vatandaşı Nasseri; 2006 yılında vatandaşlık belgelerinin düzeltilmesi sonucunda normal hayata geçiş yapabilmişti.

Mehran Karimi Nasseri’nin Havaalanı Öyküsü Nasıl Başladı?

İran’ın Mescid-i Süleyman şehrindeki Anglo-Persian Oil Company yerleşkesinde dünyaya gelen Mehran Karimi Nasseri; aynı şirkette çalışan İranlı baba ve İskoç annenin çocuklarından biri. Bradford Üniversitesi’nden Yugoslavya üzerine çalışmalar yürütmek amacıyla burs kazanan Nasseri; 1973 yılının Eylül ayında İngiltere’ye gitti ve yolculuk serüveni başladı. İngiltere’deki eğitimi ve kariyeri sonrasında Londra’ya yerleşme kararı alan Nasseri; 1988 yılında Paris’ten Londra’ya giden uçağa bindi. Bu seferle birlikte Nasseri’nin hayatı tamamen değişti.

Evrak çantasının çalındığını iddia eden İran vatandaşı Nasseri; İngiliz göçmenlik birimlerine pasaportunu ibraz edememesi sonucunda Paris’e geri gönderildi. Fransa’da havaalanında tutuklanan Nasseri; havaalanında bulunmasının yasal bir durum olması nedeniyle serbest bırakıldı. Ancak pasaportunun bulunmaması nedeniyle havaalanının dışına çıkamayan Nasseri; Charles De Gaulle’ün 1 no’lu terminalinde ikamet etmeye başladı.

1992 yılında Nasseri’nin durumu, Christian Bourget isimli bir insan hakları avukatı tarafından araştırılmaya başlandı. Kendisinin havalimanından sınır dışı edilemeyeceğini bildiren Bourget; Nasseri’nin havalimanından çıkabilmesi için yeni belgeler temin etmesi gerektiğini belirtti. Ancak havalimanı içerisinde bu isteğini gerçekleştiremeyen Nasseri; 1995’e kadar bu konu hakkında hiçbir girişimde bulunamadı. Belçikalı ve Fransız yetkililerin ikamet tekliflerini reddeden Nasseri; kendisinin Londra’ya gitmek istediğini ve İngiliz olduğunu ifade etti. Her iki ülkenin de belgelerde kendisini İranlı olarak göstermesini kabul etmeyen Nasseri; isminin Sir Alfred Mehran olarak yazılmasını talep etti.

2006’ya kadar süregelen bu süreç; Nasseri’nin hastalanması sonucunda ambulansla havaalanından çıkarılmasıyla sona erdi. Temmuz 2006’dan Ocak 2007’ye kadar hastanede kalan Nasseri; sonraki süreçte ise Fransız Kızılhaçı tarafından fonlanan bir kuruluşta konakladı. 2022 yılına dek hayır kurumlarının yerleşkelerinde ve otellerde kalan Nasseri; ömrünün son günlerini yine Charles De Gaulle’de geçirdi. 2F Terminali’nde konaklayan Mehran Nasseri; yakın bir zamanda kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.

2004 yılında Steven Spielberg’ün çektiği ve Tom Hanks’in başrolünü üstlendiği The Terminal filminin; Mehran Karimi Nasseri’nin hayatından esinlendiği biliniyor. Ancak filmin yapımında kullanılan hiçbir materyalde Nasseri’nin ismi geçmemekte. Filmin vizyona girmesi sonrasında birçok insanın Nasseri’ye film afişi imzalattığı da haberlere konu olmuştu.

Exit mobile version