Buğday fiyatı rekor seviyeye yükseldi

Hindistan hükümetinin buğday ihracatını yasaklaması üzerine fiyatlarda rekor seviyede bir artış görüldü.

Buğday

Rusya – Ukrayna savaşı dünyada buğday kıtlığı yaşanmasına neden oldu. Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan’ın getirdiği ihracat yasağı nedeniyle pazarda ciddi dalgalanmalar görüldü. Fiyatlar rekor seviyeye yükselti. Bir ton buğdayın fiyatı 435 Euro’ya kadar çıktı.

Hindistan arz güvenliğini sağlamak istiyor

Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden biri olan Hindistan, 2021 yılında 110 milyon gibi büyük bir rezerv yakaladı. Ancak Yeni Delhi hükümeti, piyasayı sarsan tahıl ihracatını hafta sonu derhal yürürlüğe girecek şekilde yasakladı. Aşırı sıcak hava dalgası Hindistan’ın mahsul verimini tehdit ediyor. Bu yıl için verim tahmini zaten aşağı yönlü revize edildi. İhracat yasağı ile hükümet ülkedeki arz güvenliğini sağlamak istediğini açıkladı.

Ancak Ticaret Bakanı BVR Subrahmanyam, hükümetin açık izni ile ihracata izin verilmeye devam edileceğini vurguladı: “Buğdayın kontrolsüz bir şekilde satılmasını ve ardından istiflenmesini veya umduğumuz şekilde kullanılmamasını, yani savunmasız insanların ihtiyaçları için kullanılmasını istemiyoruz. devletler ve savunmasız insanları hafifletmek için.”

Milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya

G7 ülkelerinin tarım bakanları, buğday ihracat yasağını yeniden gözden geçirmesi için Hindistan’a başvurmuştu. Büyük ihracatçı ülkelerin dünyanın geri kalanı için büyük bir sorumluluğu olduğunu ifade eden yetkililer, Hindistan’ın bu kararından geri adım atmasını talep etti. Şimdilik Yeni Delhi hükümetinden bu yönde bir adım atılmadı. Söz konusu karar yüzünden milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı ileri sürülüyor. Çözümün nasıl geleceği ise şimdilik muamma.

Exit mobile version