Almanya’da son yıllarda göçmen politikaları yoğun bir şekilde tartışılıyor. Vasıflı eleman veya beyin göçü olarak kabul edilebilecek hareketliliklere destekleri arttıran Alman Hükümeti, bir yandan da kaçak göçün önünün kesilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Ülkede uzun süredir yaşayan farklı milletlerden insanlara vatandaşlık yolunu açan Başbakan Olaf Scholz ve kabine üyeleri; bu kararla da epey tartışılmışlardı. Ancak kaçak göçmenler konusunda aldıkları yeni kararlar, meclis nezdinde yoğun bir destek topladı.
Avrupa’da Almanya’ya yakın kaynaklardan gelen haberlere göre; ülkede sınır dışı işlemlerinin de hızlandırıldığı öğrenildi. Başbakan Olaf Scholz da, bu konuyla alakalı sorulan sorulara doğrular nitelikte yanıtlar verdi. Federal Meclis’te konuşma yapan Şansölye Scholz; Almanya’da oturma izni almayan ve kaçak bir şekilde konaklayan herkesin sınır dışı edileceğini taahhüt etti. Bu durumun Ukrayna’dan gelen göçmenler için geçerli olmadığının altını çizen Scholz; Ukrayna vatandaşlarının mülteci statüsünde ülkede yaşadıklarını belirtti.
Ukrayna’dan gelen göçmenlerin korunmasının, AB’nin kalıcı üyesi olmaları sebebiyle kendi sorumlulukları arasında olduğunu söyleyen Scholz; hükümetin de bu konuda başarılı işlere imza attığını vurguladı. Bir yılı aşkın süredir bu konuda dikkatli hamleler yaptıklarını belirten Başbakan Scholz; ilerleyen dönemde de savaş mağdurlarına sahip çıkacaklarını ısrarla ifade etti. Ancak bu gibi durumların dışında kalan ve sığınma başvuruları reddedilen göçmenler konusunu çözmeleri gerektiğini de aktaran Olaf Scholz; bu konudaki tedbirlerin sıkı bir biçimde uygulandığını açıkladı.
Almanya’ya yapılan düzensiz göçün son yıllarda çok yüksek seviyelere çıktığını belirten Başbakan; bu sebeple tedbirlerin arttırılmasının artık bir gereksinim haline geldiğini söyledi. Almanya içerisinde oturma izni olmadan yaşayan insanların ülkelerine dönmesi gerektiğini ifade eden Olaf Scholz; bu insanların kendilerini kaçakçıların eline teslim etmemesi ve hayatı tehdit eden kaçış yollarıyla başka ülkelere iltica girişimlerinde bulunmaması gerekliliğinin altını çizdi. Bu gibi yasa dışı yollara başvuranların da sınır dışı edileceğini söyleyen Şansölye, ülkede yaşayan tüm halkların güvenliği için bu yaptırımların mecbur olduğunu aktardı.
Ukrayna – Rusya savaşıyla birlikte bir milyondan fazla Ukraynalı göçmeni kabul eden Almanya; bir yandan da Ukrayna harici ülkeler tarafından, iltica için başvurulan ülkeler sıralamasında en üstlerde yer alıyor. Almanya’nın göçle ilgili araştırmalar yapan kurumlarından Mediendienst; geçtiğimiz yılın sonu itibarıyla 240 bin kişini ülkeye iltica için başvurduğunu belirtti. Bu başvurulardan 168 bininin reddedildiğini aktaran kurum, bu insanlardan yalnızca 13 bin kişinin ülkesine döndüğünü de ifade etti. Alman Hükümeti’nin, ilerleyen günlerde çok daha sıkı denetimlere başlayacağı öngörülüyor.