AB’nin yeni pasaport kontrol sistemi girişleri zorlaştıracak

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen Bölgesi dışında kalan ülkelerden gelenler için pasaport kontrollerini zorlaştıracak Entry/Exit System’ı (EES-Giriş-Çıkış Sistemi) 2023’ün mayıs ayında yürürlüğe koymayı planlıyor.

ab yeni pasaport kontrol habermeydan

Konsey, geçen hafta 21 ülkenin içinde olduğu bir çalışmayı paylaşarak, bir bakıma sürecin belirtilerini şimdiden gösterdi. Rapora göre, bu sistemin başlamasıyla kontrol sürelerinin kayda değer oranda artması ve kapıda bekleme sürelerinin iki katına yükselmesi tahmin ediliyor.

KAPASİTELER ARTTIRILMALI

Almanya’nın rapordaki değerlendirmesinde EES’in başlatılmasıyla beraber yolcular için kontrol sürelerinin kayda değer ölçüde artacağı öngörülürken; ülkedeki kimi havalimanlarında, sınır kontrolleri için kapasitelerin arttırılması gerekeceği vurgulandı.

Avusturya’nın değerlendirmesinde ise şu ifadeler dikkat çekti: “EES ile işlem sürelerinin çok net bir şekilde iki katına çıkmasını bekliyoruz. Bu durum, sınır geçiş noktalarında bekleme sürelerini de etkileyecek. Sınır kontrolleri daha karmaşık hale gelecek.”

Hırvatistan’da da yetkililer, bekleme sürelerinin büyük oranda artacağına değinerek, bazı sınır kapılarının genişletileceğini açıkladı.

İtalya ise özellikle havalimanlarına odaklandığını iletti.

İsviçre ise self-servis ve kamera sistemlerinin büyük havalimanlarında  mevcut olduğunu açıkladı.

‘TÜRKİYE İÇİN FIRSAT’

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yeni uygulamanın Türkiye için fırsat olabileceğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “AB ile vize konusunda normale dönüldü, biz de misafirlerimizi erken rezervasyon yapmaları konusunda uyarıyoruz. Ancak bu sistem şüphesiz yeni bir etki yaratacaktır. Schengen Bölgesi’nde yaşanan sıkıntılar elbette başka ülkelerin Türkiye tercihini olumlu anlamda etkiliyor. Örneğin Rusya’dan Türkiye’ye gelen turitsler çok azaldı ama Avrupa’ya gidenler sıfırdı. Yeni sistemle, birçok ülkeye gidemeyenler Türkiye’yi tercih edecektir.”

‘TÜRKİYE’NİN YARARINA’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizmde rakip ülkelerimiz girişi ne kadar zorlaştırırsa, vize uygulamayan ülkelerin şansı yükseliyor. Örneğin bu yıl Rusların Türkiye’yi en çok tercih etme sebeplerinden biri bu oldu. Zaten vizenin zor alındığı bir ortamda kapıda bekleme süreleri de artarsa AB ülkelerinin tercih edilirliği azalır” şeklinde açıkladı.

EES NEDİR?

Avrupa Birliği tarafından Schengen Bölgesi’ne girecek yolcular için başlatılacak olan Giriş-Çıkış Sistemi’nin, esasında 2022 senesinde yürürlüğe gireceği düşünülüyordu. Projedeki hedef, Schengen Bölgesi sınırlarını korumak ve güvenliği arttırmak olarak açıklanıyor. Yeni pasaport uygulamasının tüm üçüncü ülkeler adına geçerli olacağı ve AB ülkelerine giriş yapacak kişilerin yüz, isim soyisim, doğum tarihi ve uyruk bilgileri başta gelmek üzere birtakım kişisel bilgilerinin kayıt altına alınacağı duyuruldu.

Exit mobile version