Avrupa Birliği’nin bir süredir gündeminde olan Macaristan sorunu, artık resmi olarak cezalandırılma yöntemine geçilmesiyle birlikte daha da ayyuka çıkmış durumda. Budapeşte’deki Orban yönetiminin uzun bir süredir AB’nin talep ettiği reformları yapmaması, AB’nin belirlediği fon miktarının Macaristan’a ödenmemesine yol açtı. Ancak reformların yapılmasının ana sebep olmadığını öngören AB’ye yakın kaynaklar; Orban’ın Rusya politikasında Avrupa’dan farklı bir tutum izlemesinin bu cezalandırmadaki başlıca neden olduğunu söylüyor.
Macaristan yönetimi, insan hakları ve demokratikleşme gibi önemli başlıklarda Avrupa Birliği’nin istediği kriterlerin oldukça gerisinde. Orban yönetiminin tek adamlığa doğru sürüklenmesi ve AB politikalarının yanında olmaması, üye ülkeler içerisindeki rahatsızlığın daha da artmasına yol açtı. Yargı bağımsızlığı ve yolsuzluk gibi konularda değişiklikler yapılmasını talep eden AB Komisyonu, Macaristan yönetiminin bu konuda isteksiz davranması sonrasında sert tedbirler almayı kararlaştırdı. Pandemi nedeniyle her ülkeye destek fonları ayıran Avrupa Birliği; Macaristan’a ayrılan 13 milyar euronun bir süre verilmemesi için görüşmelere başladı.
Brüksel’deki AB yönetiminin istediği düzenlemelerin bir kısmını tamamlayan Macaristan’ın; son dönemde istenen değişikliklere yanaşmaması sebebiyle cezalandırma sürecinin işletildiği söylenmekte. AB Komisyonu’nun istenen bu değişiklikleri kırmızı çizgi olarak gördüğünü belirten komisyon üyesi Johannes Hahn; alınan bu kararın objektif olduğunu savundu. Ancak Macaristan hakkında alınan cezalandırma kararının, Rusya ile olan ambargo süreciyle doğrudan ilgisi olduğu da gelen bilgiler arasında.
Orban, AB’nin Rusya Politikasına Kafa Tutuyor!
AB ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban arasındaki gerilimin uzun bir süredir devam ettiği biliniyor. Macaristan yönetiminde üçüncü dönemini geçiren Orban’ın; otoriterleşme eğilimleri göstermesi ve ülkedeki yargıya baskı uygulaması sebebiyle birçok kez AB heyetlerinden tepki gördüğü anlar yaşanmıştı. Ancak bu yıl başlayan Ukrayna – Rusya savaşındaki tutumuyla birlikte Orban; AB’nin hedef aldığı isimler arasında üst sıralara yerleşti. AB’nin Ukrayna konusundaki hassasiyetine tepkiyle yaklaşan Macaristan Başbakanı; birliğin geri kalan üyeleri tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti.
Yakın dönemde yapılan AP (Avrupa Parlamentosu) oylamasında Ukrayna’ya verilecek yardımı ve çok uluslu şirketlerden alınacak ek vergileri veto eden ve ret oyu yönünde çalışmalar yürüten Orban; AB’nin başlıca ülkelerinin tepkiyle yaklaştığı isimlerden biri konumunda. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması konusunda da oyunu fonlarla ilgili kararın sonrasına bırakan Orban; NATO’da oy vermeme kozunu oynamasına rağmen istediği fon başarısını elde edemedi. AB yönetimi; Macaristan’a verilecek fonların bir süreliğine askıya alınması kararını kısa bir süre içerisinde aldı.
AB ve Macaristan arasında yaşanan fon krizinin; 6 Aralık’taki AB Maliye Bakanları toplantısında ve 14-15 Aralık’taki AB Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısında da gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Macaristan cephesinde sert tepkilerle karşılanması beklenen bu karar; beklentilerin tam aksi yönde tepkilerin oluşmasına neden oldu. AB’yle aralarında yanlış anlaşmaların yaşandığını ve 2023 itibarıyla talep edilen tüm sorumlulukların yerine getirileceğini söyleyen Macar yetkililer; bu problemin kısa bir süre içerisinde çözüleceğini belirtti. Macaristan yönetiminin, fonlara ihtiyacın fazla olması sebebiyle ılımlı bir tutum sergilediği öngörülüyor.