Türkiye ile İngiltere arasında işbirliği.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:
“Türkiye, 21. yüzyılda İngiltere’nin kilit ortağıdır. Yılda tahmini 25 milyar GBP değerindeki güvenlik ve ticaret işbirliğimizi geliştirmeye kararlıyız. İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, karşılıklı faydalar sağlayacak ve daha güvenli, müreffeh bir Birleşik Krallık sağlayacaktır.”
James Cleverly ise “Bölgede yasadışı göçle mücadele ve terörle mücadele. İngiltere ve Türkiye’nin birlikte çalıştığı şey bu. Teşekkürler Hakan Fidan” açıklamasını yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly ayrıca “İşçi Partisi AB’ye yalvaracak ve 100.000 yasadışı göçmene kapıyı açacak. İşe yaramayacak. Bu arada Muhafazakarlar da tekneleri durdurmak için müttefiklerimizle birlikte çalışıyor. Bugün tam da bunu yapmak için Türkiye’deyim” dedi.
İki ülke arasındaki ticaretin giderek arttığını kaydeden Cleverly, ticaret hacminin yaklaşık 25 milyar sterlin olduğunu ve bunun son derece önem arz ettiğini vurguladı. Cleverly, iki ülke arasındaki ticaretin her yıl yaklaşık yüzde 25 artış gösterdiğine işaret ederek, Fidan ile görüşmesinde bu ticaret hacminin nasıl sürdürülebileceği ve korunacağı üzerine de konuştuklarını anlattı.
Yeni ve genişletilmiş bir serbest ticaret anlaşmasının da gündeme geldiğini belirten Cleverly, iki ülkenin ortak çalışmalarına ilişkin, “Gerek bu Rusya’nın yasa dışı bir biçimde Ukrayna’ya yapmış olduğu saldırı ve savaş olsun, gerek yasa dışı göçle mücadele olsun ya da birlikte son derece yakın bir biçimde hem kendi ülkelerimizde hem de bölgedeki terörizmle mücadele çalışmaları olsun. Çalışmalarımızı yakınlaştırmak ve bu şekilde devam etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Cleverly, İsveç’in NATO’ya katılmasına ilişkin soruya, Fidan ile görüşmesinde NATO üyeliklerinin ve rollerinin derinlemesine ele alındığı yanıtını verdi. İngiltere’nin İsveç’in son derece kapasitesi yüksek bir savunma gücü olduğunu düşündüğünü vurgulayan Cleverly, İsveç’in NATO’ya önemli bir katkı getirebileceğine inandıklarını aktardı.