Yapay zeka aşk ilişkinizin sonunu tahmin ediyor

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yapay zeka yoluyla bir ilişkinin geleceğini tahmin etmeye çalıştı. İşte şaşırtan deneyin sonuçları...

Yapay zeka

İçinde bulunduğunuz bir aşk ilişkisinin sona erip ermeyeceğini, yahut ne zaman sonlanacağını bilmek ister miydiniz? Görünüşe göre çok yakında bunu yapmak mümkün olacak. Hem de tarot falı gibi geleneksel yöntemler ile değil! Yalnızca bir internet bağlantısı ile erişebileceğiniz yapay zeka, aşk ilişkilerinin sonunu tahmin edecek.

Yapay zeka, 134 çifti analiz etti

PLOS-ONE dergisinde yayımlanan bu özel araştırma, denek olarak katılan 134 çiftin seslerini analiz etti. Bunu yapmak için Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, katılımcıların iki yıllık bir süreye yayılan terapi seanslarını takibe aldı.

Araştırmacılar, terapi sürecinin sonunda tonlama verilerini ve ilişkinin gidişatını bir araya getirdi. Bu verilerle, bir çiftteki belirli kalıpları tanımak için bir bilgisayar öğrenme algoritması oluşturdular. Algoritmada çiftler arasındaki bağırışlar, yükselen sesler, sohbet etkileşimleri, kimin ne kadar süreyle konuştuğu gibi veriler de yer alıyordu. Terapi seanslarının video kayıtları da alanında uzman kişilere verildi. Sonucunda ise çiftlerin ilişkilerinin geleceği mercek altına alındı.

Yüzde 79,3 doğruluk oranı görüldü

Uzmanlar, yapılan araştırmada yüzde 79,3 güvenirliğe ulaşan bir yapay zeka oluşturduklarını gördü. Bunun yanı sıra uzmanlar, yapay zeka kullanmadan yaptıkları tahminlerde yüzde 75,6 doğruluk oranına ulaştı. Yani yapay zeka, uzmanların becerilerini yendi.

Yazılı iletişim bilgi ve duyguları kolay bir şekilde iletme yeteneğine sahiptir. Fakat kelimeler söz konusu olduğunda seslerdeki vurgu düzeyi, volüm, tonlama ve diğer unsurlar bireylere ilişkin çok daha detaylı bilgi sunabilecek niteliğe sahiptir. Bir cümle sadece bir şekilde yazıya dönüşebilir; fakat binlerce farklı şekilde telaffuz edilebilir. Yapılan deney sonucunda da görsel ve işitsel iletişimin ne kadar önemli olduğunu; gelişmiş bir teknoloji sayesinde çok rahat bir şekilde belirli çıkarımlarda bulunulabileceğini gözler önüne serdi.

Exit mobile version