Yandex, Rusya’dan Çekilme Operasyonunu Tamamladı!

Merkezi Hollanda'da konumlanan Rus menşeili Yandex, Rusya'daki tüm operasyonunu devrettiğini duyurdu.

yandex 1

Ülkemizde de oldukça popüler bir uygulama haline gelen Yandex, bir süredir yönetim kısmında süregelen değişim operasyonuyla gündemdeydi. “Rusya’nın Google’ı” olarak da tanımlanan uygulama, geçtiğimiz günlerde tamamlanan anlaşmayla birlikte Rusya’daki operasyonunu tamamen devretti. Yandex yönetimine yakın kaynaklar, şirketin Rusya dışındaki operasyonlarını aynı isimle sürdürmeye devam edeceğini ve bu operasyonlarda hiçbir organizasyon değişikliği yaşanmayacağını belirtiyor. Rusya’da önemli bir pazar payına sahip olan ana operasyon ise, yoluna yeni yatırımcılarla devam edecek.

Merkezini Hollanda’da konumlandıran Yandex, firmanın kurulduğu yer olan Rusya’daki operasyonun 5.2 milyar dolara sattığını kamuoyuna duyurdu. Teknoloji piyasası için oldukça düşük bir fiyattan tamamlanan bu satış, hem Rusya’da hem de teknoloji çevrelerinde epey tartışıldı. Teknoloji basınındaki birçok isim, Yandex’in Dünya çapındaki pazar payını kaybetmemek adına bu sürece girdiği ve Avrupa’dan gelebilecek baskıları engellemek adına bu operasyonunu devrettiğini öngörüyor.

Rusya hükümetinin de satış sürecinde devrede olabileceğini öngören teknoloji basını, Yandex’in Rusya’daki işlevinin kaybolmaması adına operasyonların iki parçaya ayrılması yoluna gidilmiş olabileceğini belirtiyor. Rusya’da Google’dan çok daha büyük bir pazar payına sahip olan Yandex’in, ülkedeki birçok ticari sistem için ana zemini oluşturmakta. Hükümet nezdinde yapılan bir müdahaleyle satışın tamamlanma ihtimali, bu nedenle birçok uzman tarafından öngörülen başlıca senaryo konumunda.

2022’den bu yana süregelen Ukrayna Rusya Savaşı’yla alakalı bilgileri kararttığı iddiasıyla birçok kez suçlanan Yandex’in, Rusya operasyonlarının devriyle birlikte bu ithamlardan da kurtulmayı hedeflediği iddia ediliyor. Yakın dönemde Telegram’ın da Rusya operasyonlarını durdurmasının benzer bir sebebinin olduğu ve ilerleyen süreçte her iki uygulamanın Rusya’dan çıkış sebeplerinin netlik kazanacağı tahmin ediliyor. Satış sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Yandex’in Rusya birimi ve Dünya çapındaki diğer ofisleri birbirinden ayrıldı. Rusya’daki işletmenin tamamı, Rus yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum tarafından idare edilecek.

Yandex’teki devir sürecinin tamamlanmasının ardından, konuyla alakalı Rusya yönetiminden de açıklama geldi. Rusya parlamentosunun bilgi politikası komitesi başkanlığını yürüten Anton Gorelkin, yaklaşık 1.5 yıldır planlanan bu geçiş sayesinde Yandex markasının Rus kökenini koruyabileceklerini belirtti. Batılı devletlerin Yandex’i devralma isteklerini bildiklerini ve bu sebeple operasyonları ikiye bölmek için şirketi teşvik ettiklerini ifade eden Gorelkin, Yandex’in Rusya için çok fazla anlama sahip olduğunu aktardı. Yandex’in tüm Rus toplumunun ortak bir üretimi olduğunu söyleyen komite başkanı, ülkedeki teknolojik gelişmelerin artarak devam edeceğine de değindi.

Google’ın hiçbir girişimiyle bağlantısı olmayan ve alanında en çok tercih edilen firmalardan biri olan Yandex; Rusya içerisinde yemek siparişi, reklamcılık ve taksi hizmetleri gibi alanlarda da faaliyet göstermekte.

Exit mobile version