Winamp Geri Dönüyor!

2000'li yıllara damgasını vuran müzik oynatma programı Winamp, faaliyetlerine yeniden başlıyor!

winamp2

Günümüzdeki müzik dinleme uygulamalarının öncülü olarak kabul gören Winamp; uzun yıllar sonra yeni sürümüyle piyasalardaki yerini aldı. Bir süredir yeni Winamp’ın tasarımlarının yapımı devam etmekteydi. Ancak araya pandemi sürecinin girmesi, uygulamanın beklenenden yaklaşık 2 yıl daha geç çıkmasına neden oldu. 2000’li yıllarda yarattığı etkiyle dönemin gençliğinde büyük izler bırakan Winamp; yeni versiyonuyla birlikte bu jenerasyonda etkisini yeniden hissettirmeyi amaçlıyor.

2010’lu yıllara girilirken Spotify, Apple Music, Tidal gibi uygulamaların çıkmasıyla pazardaki pasta payını kaybeden uygulama; rakiplerinin geliştirdiği özelliklere de yetişememişti. Bu nedenle uzun bir süre faaliyetlerini durduran Winamp; uygulamayı sevenler ve nostaljik anılarında yer verenler için yeniden uygulama marketlerinde alıma açık hale getirildi. Dört yıllık bir güncelleme sürecinin sonunda piyasaya çıkan uygulama; bu dönemdeki müzik oynatma uygulamalarının taşıdığı özelliklerin bir kısmını bünyesinde topladı. Dinleme pratiği tamamen değişen kullanıcıları da gözeten yeni Winamp; MP3 haricindeki opsiyonların da çalıştırılabileceği bir platform haline geldi.

Tanıtılan yeni Winamp’ın içerisine, öncelikli olarak online müzik dinleme özelliği entegre edildi. Müzikleri kendisine ait serverlardan kullanıcılarına aktaran Winamp; önceki dönemdeki MP3 indirme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Ancak uygulama içerisinde hâlâ bu özellik de yerini korumakta. Müzik haricindeki deneyimleri de unutmadığını ispatlayan Winamp ekibi; Spotify ve Apple Music uygulamalarında önemli yer kaplayan podcast içeriklerini de entegre etmeyi amaçlıyor. Podcast ve radyo alanında önceki uygulamalarda var olamayan Winamp; bu versiyonda yaptığı girişimler sayesinde yepyeni bir dinleme deneyimi oluşturmayı hedefliyor.

Günümüze adapte olurken yeni bir logo ve yeni bir anlayış sunmayı da planlayan Winamp; bu alandaki rakipleri Spotify ve Apple Podcast’in sunduğu özelliklerin tamamını kapsayacak bir çalışma alanında ilerliyor. Müzik ve podcast haricinde, sesli kitap ve diğer ses odaklı çalışmaların da içinde bulunduğu bir alan tasarlamakta olan uygulama; ses tüketicilerinin tek durağı olma hedefiyle yeniden yola çıktı. Bu hedef doğrultusunda müzik ve podcast içeriğini genişletme yoluna giden Winamp’ın; ilerleyen dönemde sesli kitap alanında da yatırımlar yapacağı öğrenildi.

Uygulama tasarımında eskinin tadını verecek özellikler bulundurmayı da ihmal etmeyen Winamp ekibi; yeni dönemde eklenecek kullanıcıların da memnun olmasını sağlayacak özellikler ekliyor. Müziğin ve sesin diğer unsurlarının çokça geliştiği 2010’lu ve 2020’li yıllara uyum sağlamayı planlayan Winamp; kullanıcıların çokça istediği ses düzenleme seçeneklerini de uygulama içerisine ekledi. Eski uygulamada belli başlı ses düzenekleri bulunurken, günümüzde piyasaya sürülen Winamp’ta ise yüzlerce farklı ses optimizasyon sistemi bulunmakta. Bu gelişmeyle birlikte, Winamp’ın Z jenerasyonundan gelecek kullanıcı akışına da talip olduğu öngörülüyor.

1997 – 2013 yılları arasında faaliyette olan Winamp; 9 yıl boyunca hiçbir yeni sürüm çıkarmamıştı. Eski sürümlerin kullanımını da durdurmayan uygulama, 2014 yılında yapılan devir teslimle birlikte Radionomy şirketinin ürünleri arasına girmişti. 2019’da da Winamp 6 isimli bir projeye başlayan Radionomy firması; o dönemde bu planı hayata geçirememiş ve yeni projelere odaklanmıştı. Günümüzdeki Winamp’ın, müzik dinleme uygulamaları piyasasında aktif rol alması ve rakiplerini zorlayacak işlere imza atması hedefleniyor.

Exit mobile version