Uzayda halka şeklinde devasa bir yapı tespit edildi

Bilim insanları, uzayda kozmolojiyle ilgili bazı temel varsayımlara meydan okuyan devasa bir halka şeklinde yapı keşfettiler.

uzay habermeydan

Uzayda halka şeklinde devasa bir yapı tespit edildi.

Central Lancashire Üniversitesi, kısaca UCLan, tarafından yapılan açıklamada, “Büyük Halka” adı verilen devasa yapı keşfinin Amerikan Astronomi Topluluğu’nun (AAS) New Orleans’ta düzenlenen toplantısında duyurulduğu belirtildi.

Bilim insanları, “Büyük Halka”nın dünyadan yaklaşık 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu, çapının 1,3 milyar ışık yılı, çevresinin ise yaklaşık 4 milyar ışık yılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, yapı çıplak gözle görülemeyeceği ve görülebilirse dünyadan bakıldığında Ay’ın yaklaşık 15 katı büyüklüğünde gözükeceği belirtildi. Daha önce uzayda dev yay şeklinde başka bir yapı keşfeden UCLan doktora öğrencisi Alexia Lopez, “Bu yapıya ilişkin veriler, o kadar uzak ki bize ulaşması bile çok uzun zaman almış yani evrenin şimdikinden yaklaşık 1,8 kat daha küçük olduğu bir zamandan geliyor.” ifadesini kullandı.

Lopez, kozmologların teorik olarak yapıların mevcut boyutlarının sınırını 1,2 milyar ışık yılı olarak hesapladığına dikkat çekerek, “Büyük Halka” ve daha önce keşfedilen “Dev Yay” adlı yapıların bu teoriye ters düştüğünü ve bu nedenle evrenle ilgili bazı temel varsayımlara “meydan okuduğunu” belirtti. Aynı zamanda Lopez, 2021’de uzayda yaklaşık 3,3 milyar ışık yılı alanı kaplayan “Dev Yay” adındaki, teorilere ters düşen başka bir yapıyı da keşfetmişti.

Exit mobile version