Ünlü Teknoloji Firması Meta, 11 Bin Çalışanı Çıkarma Kararı Aldı!

Facebook'un çatı firması Meta, toplam işçi gücünün yüzde 13'üyle yollarını ayırma kararı aldı.

meta 1

Facebook, Instagram ve WhatsApp’in çatı firması konumundaki Meta; bünyesinde çalışan 11 bin kişiyle yollarını ayıracağını duyurdu. ABD medyasında çıkan haberlere göre, Meta’nın yapacağı işçi çıkarma hamlesinin ekonomik küçülme hedefiyle başladığı iddia edildi. 11 bin kişiyle yolların ayrılması durumunda, Meta’ya bağlı olarak çalışan nüfusun yüzde 13’ünün işsiz kalacağı öngörülüyor. Şirketin tarihinde ilk defa yapılması planlanan geniş çaplı işçi çıkarma operasyonu, teknoloji piyasalarında büyük bir çalkantı oluşmasına yol açtı.

Geçtiğimiz günlerde yatırımların az ve hedefe odaklı olarak planlanacağını duyuran Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg; yatırım planlarının anlatıldığı toplantıda işçi çıkarma sürecine değinmedi. Ancak bu sürecin uzun süredir düşme evresindeki kâr marjı ve Metaverse projesinin ekonomik kayıpları nedeniyle olduğu öngörülmekte. Bir önceki yıl başlatılan Metaverse projesine yüklü bir yatırım yapan Facebook; firmasının ismini de Meta olarak değiştirdi ve Facebook’u da çatı şirket bünyesinde faaliyet gösteren bir yapı haline getirdi.

Son dönemde teknoloji sektöründeki kâr dengelerinin değişmesi ve sermayenin yönünün kripto para üzerinden ilerlemesi; Twitter ve Facebook’un önemli kayıplar yaşamasına yol açtı. Elde edilen reklam gelirleri ve kullanıcı sayıları sayesinde batma evresine girmeyen iki dev oluşum; farklı yöntemler izleyerek sürdürülebilirlik hedefini devam ettiriyor. Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasıyla yakaladığı maddi refah; henüz Meta cephesinde elde edilemedi. Ekonomi basınından gelen haberlere göre; Metaverse projesinden zarar eden Zuckerberg’in, yakın dönemde yapılması kararlaştırılan işçi çıkarma sonrasında şirket giderlerinde birkaç kalemi daha düşürmesi bekleniyor.

Az sayıda ve büyüme önceliği yüksek alanlarda yatırım yapma hedefini 26 Ekim’deki toplantısında paylaşan Zuckerberg; Facebook ve Meta’ya bağlı diğer kuruluşlarda yaptıkları yenilikleri de kamuoyuyla tanıştırmıştı. Meta’ya bağlı her kuruluş içerisinde kâr odaklı önemli atılımların pek yakında kamuoyuyla buluşması bekleniyor. Meta’dan çıkarılan 11 bin işçinin ise tazminatlarına kısa bir sürede kavuşacağı ve yeni iş bulma planlarında yardım edileceği de duyurulan detaylardan bir diğeri oldu.

WhatsApp ve Instagram’da yakın zamanda devreye giren özellikleri incelemek için; aşağıda yer alan makalelerimizi inceleyebilirsiniz.

WhatsApp’ta Topluluklar Özelliği Devreye Giriyor!

WhatsApp’a Kullanıcı Gizleme Özelliği Geldi!

Instagram’a gelecek yeni özellikler duyuruldu

 

 

Exit mobile version