Türkiye’nin milli uydusu İMECE’nin uzay macerası bir süreliğine askıya alındı!

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından önceden planlanan, Türkiye'nin ilk yerli uydusu olan İMECE'nin uzaya fırlatılması, 11 Nisan Salı günü ertelenmişti. Ancak, fırlatma töreni bir kez daha ertelendi ve İMECE uydusu için yeni bir tarih belirlenmedi.

imece habermeydan

Yüksek çözünürlüklü, yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE için geri sayım tamamlandı. İlk olarak 11 Nisan’da TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek olan fırlatma töreni ertelenmişti. İki kez erteleme yaşanan İMECE fırlatma töreni, 14 Nisan’da Ankara’daki TÜBİTAK UZAY yer takip istasyonunda yapılacaktı ancak bir kez daha ertelendi. İMECE uydusu fırlatma töreni hakkında merak edilenler ise şöyle…

İMECE, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu olarak TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi. Fakat fırlatma operasyonu önce 11 Nisan’da, ardından da 14 Nisan’da hava koşulları nedeniyle ertelendi.

İMECE uydusu, Türkiye’nin yerli ve milli olarak ürettiği yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusudur. Uydunun tasarımı ve geliştirilmesi TÜBİTAK UZAY tarafından yapılmıştır. Savunma Sanayii Başkanlığı uydunun müşteri kurumudur ve son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığıdır. İMECE’nin finansmanı TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sağlanmıştır.

İMECE uydusu, ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 14 Nisan Cuma günü saat 09.48’de Türkiye saatiyle uzaya fırlatılacak. Fırlatma töreni ise Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’ın yer takip istasyonunda gerçekleştirilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da fırlatma törenine katılacaklar.

İMECE, Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği yer gözlem uydusu. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlandırılan İMECE, 5 yıl boyunca hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek ve bir metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası ile donatıldı.

İMECE’nin yanı sıra, aynı roket içinde TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen AKUP, KILIÇSAT ve CONNECTA T2.1 küp uyduları da uzaya fırlatıldı.

İMECE Projesi’nden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak ve Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımını da sağlayacak. Ayrıca, İMECE Projesi kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022’den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD’ye gönderilmişti.

Exit mobile version