Tüketici Cayma Hakkında Teknoloji Şoku!

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme, teknolojik ürünlerin iade ihtimalinin önünü kapattı.

tech01

Pandemi süreciyle birlikte yaygınlığı artan internet alışverişlerinde yeni bir düzenleme geldi. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı bu değişiklikte, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği içerisine önemli maddeler eklendi. Resmi Gazete’nin dün çıkan sayısında yayımlanan düzenlemede; hem satıcı hem de tüketiciyi ilgilendiren gelişmeler bulunmakta. Satıcıları kapsayan iade gönderimi ücretinin, tüketicinin de sorumluluğu altına girdiğini belirten Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin yeni maddesi; bu yönüyle tepki toplamaya başladı. Ancak teknoloji ürünlerindeki soru işareti ise çok daha fazla konuşulmakta.

İnternet üzerinden alınan bir ürünün satıcıya geri göndermeyi kapsayan düzenlemenin ilk maddesinde; cayma hakkının kullanılması sonrasındaki gönderim süresi uzatıldı. Önceden 7 gün olarak belirtilen bu süre, yeni düzenlemeyle birlikte 14 güne çıkarıldı. Alınan ürünün satıcıya geri gönderiminde ise, artık her firmanın Mesafeli Satış Sözleşmesi’nin kendi politikasına göre değiştirme hakkı olacak. Bu durum da, kargo bedelinin kullanıcılardan tahsil edilebileceğini göstermekte. Alınan ürünün iadesinde para ödenmesini doğru bulmayan kullanıcılar, getirilen bu düzenlemeyi sosyal medyada yoğun bir şekilde eleştirdi.

Ticaret Bakanlığı’nın Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ne getirdiği bir diğer düzenleme ise; “cayma hakkı istisnaları” olarak belirtilen 15. maddede oldu. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların iade yapamadığı ürünlerin belirtildiği bu maddenin içerisinde; tüketicilerin online yolla aldığı popüler ürünlerin birçoğu eklendi. Tüketicinin teslim aldığı cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar; yeni yapılan Ticaret Bakanlığı düzenlemesinde, madde 15 içerisine dahil edildi. Online alışveriş sitelerinden alınan bu ürünlerde, artık iade süreci işlemeyecek.

Teknoloji Alışverişinde Büyük Şok!

Teknolojik ürünlerdeki online alışveriş bariyeri de, sosyal medyada yankı uyandıran gelişmelerden oldu. Özellikle son dönemde teknolojik ürünlerin sahte versiyonlarının satılması ve dolandırıcılık haberlerinin çokça yayılması; tüketicilerin tepkisinin yoğunlaşmasına neden oldu. Ticaret Bakanlığı’nın oluşan bu tepkiye karşı herhangi bir açıklama yapmadığı görülürken; öte yandan da özellikle sahte ürün pazarlayan firmalar hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatacağı da öngörülmekte. Teknolojik ürünlerin iadesinin önünün kapanmasıyla birlikte, bu ürünlerdeki tüketim oranının azalma ivmesine gireceği tahmin ediliyor.

Teknolojik ürünlerin haricinde de düzenlemelerin olduğu Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde; canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla yapılan sözleşmeler, tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler de eklenen maddeler arasında yer aldı.

Ürün teslimatı ve iadesiyle ilgili düzenlemeleri içeren Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği değişikliğinde; teslimat süresinde de güncelleme yapıldı. Tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayıyla birlikte teslimat süresini uzatma ihtimalini doğuran bu değişiklik; firmaların sözleşmelerine ekleyebileceği bir opsiyon olarak ortaya çıkarıldı. 30 günlük azami teslim süresi zorunluluğu, bu maddenin eklenmesiyle birlikte daha da artabilecek. Teknolojik ürünlerin siparişinde ise, arıza şerhinin konulduğu ve arıza süreçlerinin de ilk maddedeki düzenlemeye tabii tutulacağı belirtiliyor. Kargo ücretinin sözleşmeyle tespit edilecek şekilde ödendiği bu senaryoda, kusurlu malların iadesi mümkün olabilecek.

Exit mobile version