Trump’ın Sosyal Medya Platformu Truth Social, Google Play Store’a Geri Döndü!

Donald Trump'ın sosyal medyadan yasaklanması sonrasında kurduğu Truth Social uygulaması, Google Play Store'dan indirilebilecek.

trump truth 1

İki aydır Google Play Store kütüphanesinde yer almayan Truth Social uygulaması, geçtiğimiz günlerde yeniden Google’ın kararıyla geri alındı. ABD medyasında yapılan habere göre; içerik moderasyonu politikalarını ihlal sebebiyle Play Store’dan kaldırılan uygulama, yapılan düzenlemeler ve itirazlar sonrasında geri getirildi. Play Store uygulamasının başlıca şartlarından olan içerik moderasyonu sistemi zorunluluğunu ihlal eden uygulama; bu pozisyonun doldurulması sonrasında en yaygın uygulama marketinde bir kez daha yerini aldı.

Trump ve Truth Social İlişkisi

ABD kongre baskını sonrasında Twitter, Facebook, YouTube ve Instagram’dan çıkartılan Donald Trump; bu uygulamaların devletin düzenine hapsolduğunu belirtti ve yeni bir uygulama kurdu. Truth Social ismini verdiği bu uygulamadan görüşlerini paylaşan ve destekçileriyle bir araya gelen eski ABD Başkanı; buradaki kişisel hesabından yayınladığı görüşleriyle yeniden başkanlığa adaylığını koyacağını açıklamıştı. Trump’ın şiddete yönelik mesajları sebebiyle majör uygulamalardan yasaklanması; Truth Social uygulamasının da sansürsüzlük vaadiyle ortaya çıkmasına yol açtı. Uygulamanın tanıtımları da bu vaat üzerinden düzenleniyor.

2021 yılından bu yana Truth Social’da varlık gösteren Donald Trump; kendisinin kurduğu bu uygulamayla önemli bir kitle elde etti. Ancak uygulama içerisinde yapılan şiddet odaklı paylaşımların sansürlenmemesi; uygulamanın dağıtımı konusunda birçok problemi de beraberinde getirdi. Sansür düzenine açıkça karşı olduğunu söyleyen Donald Trump; kendisinin de bir “sansür mağduru” olduğunu ve bu uygulamada yayınlanacak görüşlerin hiçbir filtreden geçirilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak uygulamanın edinilebilmesi için gerekli şartlardan birinin de bu yönde olması, Trump ve ekibini zora soktu.

Trump’a Play Store Engeli!

Yasa dışı içerikler, şiddet teşvik edici paylaşımlar, nefret söylemi yayan duyurular ve yalan haberi yayan kişilere uygulanması gereken filtrelerin bulunmaması; Truth Social uygulamasının uygulama marketlerinden çıkarılması sürecini beraberinde getirdi. Bu konuda ilk aksiyonu alan firma ise Google olmuştu. 2 ay boyunca Truth Social’ın Play Store’dan indirilmesine izin vermeyen Google; gerekli fiziki şartların oluşmasıyla birlikte uygulamanın yayımlanmasının önünü açtı.

Uygulama içerisine eklenen minör filtreler, özellikle de şiddeti görsele döken paylaşımların engellenmesini sağlayacak. Donald Trump’ın “sansürsüz” sosyal medya uygulaması vaadini az da olsa sarsan bu gelişme, bir yandan da Trump destekçileri tarafından da makul karşılandı. İnternetin en büyük uygulama marketinde var olabilmek adına alınan bu önlem; eski ABD Başkanı hakkındaki sert iddiaları da yumuşatacak nitelikte görüldü. Piyasaya sürüldüğü dönemde uygulama marketleri trendlerinde zirvede yer alan Truth Social; şu anda da binlerce kişi tarafından tercih ediliyor. ABD odaklı bir uygulama olan Truth Social’ın, dünya çapında henüz bir karşılığı bulunmuyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı olduğu dönemde belge sızdırdığı iddiasıyla evine baskın düzenlenen Donald Trump’ın; önümüzdeki yıl başlayacak seçim sürecinin ana aktörlerinden biri olması bekleniyor. Bir önceki seçimi son eyalette Joe Biden’a kaptıran Trump; kongre baskınındaki rolüne rağmen popülerliğini kaybetmemeyi başardı.

Exit mobile version