TikTok’ta Siyasi Bağışlar Yasaklanıyor!

Çin merkezli TikTok'un aldığı karara göre, siyasi parti mensuplarına yönelik bazı kısıtlamalar yürürlüğe girecek.

tiktok1

Çinli yatırımcıların kurduğu ve Dünya’nın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan TikTok; popülerliğinin getirdiği gücü kullanmak isteyen siyasilerin güvenliği için yeni tedbirler geliştirdi. Uygulama üzerinden siyasi bağış toplama yetkisini kaldırma planını gündeme getiren TikTok yetkilileri; siyaset alanında taraf olmama adına bu kararın alma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Öte yandan siyasetçilerin sahte içerikler düzenleme ihtimalinden de çekinen kurum; TikTok’ta faaliyette olan tüm siyasilerin doğrulanması zorunluluğunu getiriyor.

TikTok’un uluslar arası iş kollarını yürüten Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee; ABD’nin 2022 yılı ara seçimleri öncesinde bu kuralları oturtmak istediklerini belirtti. Platform üzerinden bir süredir siyasetçilerin bağış topladığını veya yönlendirme yoluyla para kazandıklarını tespit eden TikTok; bu işlemin önümüzdeki günlerden itibaren yasaklama planları yapıyor. Blake Chandlee’nin aktardığı bilgilerde; bağış etkinlikleri ve bağışlara yönlendiren tüm videolara katı yasaklar geleceğini söyledi.

TikTok’un bir eğlence platformu olma özelliğini korumak isteyen yetkililer; bu sebeple siyasi figürlerin bu alana ciddi bir görünüm katmasına engel olmayı istiyor. Ancak siyaset kisvesiyle yapılacak yönlendirmelerin sorumluluğunu almamayı da hedefleyen firma; siyaset mensubu kullanıcılarına zorunlu doğrulama sistemini entegre edecek. Siyaset alanında içerik üreten herkesin bu filtreden geçmesi beklenen yeni güncellemenin sebebi olarak; TikTok’un toplumu etkileyecek seviyede büyümesi görülüyor. Bununla birlikte TikTok’un yönetimsel bazda düzenleme kararlarının artacağı; uygulamanın geleceği açısından da özellikle uluslar arası yaptırımların çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

TikTok Güney Amerika Siyasetinde Etkili Oldu!

ABD ara seçimlerinde birbiri ardına yaşanan bağış faaliyetleri sonucunda bu kararı alan TikTok yetkilileri; Dünya’da yaşanan diğer siyasi faaliyetleri de takip ettiklerini belirtti. Özellikle Güney Amerika’da yaşanan seçim süreçlerinde etkili bir rol oynayan uygulama; sağ ve solun aşırı kesimleri arasındaki olayların artmasına yol açmıştı. Bu sürecin önüne geçebilmek adına kısıtlamalarını çoğaltmayı düşünen TikTok’un yaratıcısı ByteDance grubu; siyasi faaliyetlerin uzağında kalabilmeyi amaç edindiklerinin altını çizdi.

Her ülkede bu tehlikenin ortaya çıkabileceğini düşünen TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee; özellikle gençlerin ağırlıklı olduğu uygulamada siyasi söylemlerin tehlikeli yönlere gidebildiğini vurguladı. Güney Amerika’da yaşananların ABD’de yaşanmamasını isteyen yetkililer; tehlikeli durumların diğer ülkelere de yayılmadan engellenebilmesi için siyaset konusunda aksiyon aldıklarını belirtti. TikTok’un Ekim ayı başında yayınlamayı planladığı Android ve iOS güncellemesinin; siyaset odaklı kararları da içermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ülkemizde ağırlıklı olarak gençlerin ve sosyal medya influencerlarının kullandığı TikTok uygulaması; yakın dönemde siyasetçilere de ev sahipliği yapmaya başladı. Siyaset alanında uzun süredir faal olan birçok isim, TikTok platformunda farklı içerikler üretmekte. Bu siyasetçilerin en başında gelen isim ise; Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül oldu. Sarıgül’ün oy potansiyelinden çok daha fazla sayıda TikTok takipçisi olduğu iddia ediliyor. Birçok kurum ve kuruluşun da dahil olduğu TikTok platformu; müzik ve görüntülerle kolaj videolar yapma imkanı sağlıyor.

Exit mobile version