TikTok yasağı, Apple ve Tesla’yı risk altına soktu

ABD kökenli teknoloji şirketleri, Çin'de varlık gösteren firmalar olarak zor bir döneme girebilirler. Çin Dışişleri Bakanlığı, TikTok'un yasaklanması durumunda ABD'nin olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

tiktok habermeydan 1

TikTok yasağı, Apple ve Tesla’yı risk altına soktu.

ABD’de uzun süredir TikTok’un muhtemel bir yasaklanmasından ve platformdaki içeriklerle ilgili endişelerden bahsediliyor. Ancak uzmanlar, olası bir TikTok yasağının Apple, Tesla ve diğer Amerikan şirketleri için Çin’de faaliyet göstermelerini zorlaştırabileceğini vurguluyor.

Çarşamba günü Temsilciler Meclisi, ByteDance’in TikTok’u yaklaşık altı ay içinde Çin dışında bir kuruluşa satmasını gerektiren bir yasayı kabul etti. Aksi takdirde, ABD uygulama mağazalarında yasaklanabilecekti.

Ancak TikTok’tan bir sözcü, tasarının önceden belirlenmiş bir sonuç olduğunu ve TikTok’un tamamen ABD’de yasaklanacağını öne sürerek bir satışın olasılığının düşük olduğunu iddia etti. Ancak analistler, bu tasarının geçmesi durumunda Çin’in misilleme yapabileceğini belirtiyorlar.

Çarşamba günü Çin Dışişleri Bakanlığı, TikTok yasağı girişimlerinin sonuçlarının geri tepebileceği konusunda uyardı.

Deepwater Asset Management’dan ortak Gene Munster, TikTok yasağının gerçekleşme olasılığının %25 olduğunu düşünüyor. Ancak gerçekleşirse, Apple ve Tesla gibi bazı şirketlerin Çin’deki faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Munster, Çin hükümetinin markalara zarar verebilecek propaganda kampanyaları başlatarak misilleme yapabileceğini ve aynı zamanda operasyonları sınırlayabileceğini söylüyor.

Wedbush Securities’ten Genel Müdür ve Kıdemli Hisse Senedi Analisti Dan Ives, yasağın “Soğuk Teknoloji Savaşı” olarak adlandırdığı ABD ile Çin arasındaki gerilimi artırabileceğini belirtiyor.

Ayrıca Financial Times’ın haberine göre, Çinli tüketiciler giderek daha fazla vatanseverlik duygusuyla hareket ediyorlar; hükümet de güvenlik kaygılarıyla devlet çalışanları arasında iPhone kullanımını azaltıyor ve yerel tedarikçi Huawei’nin cihazlarını teşvik ediyor.

Munster, bu senaryoda özellikle Apple’ın etkilenebileceğine dikkat çekiyor: “TikTok yasağı olan bir dünyada, Çin iPhone karşıtı kampanyasını genişletebilir.”

Çin’deki işler Apple’ın toplam gelirinin yaklaşık %18’ini oluşturuyor. TikTok’tan esinlenen bir ticaret savaşı durumunda bu rakam %12 ila %15’e düşebilir.

Exit mobile version