TAYFUN Balistik Füzesi İlk Test Atışını Yaptı!

Roketsan tarafından tasarlanan TAYFUN balistik füzesi, dün yaptığı ilk test atışında başarılı oldu.

tayfu1

Dünya’da son yıllarda önemli hassas mühimmat geliştiricileri arasında gösterilen Roketsan; Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füzesi (SRBM) TAYFUN’un ilk test atışını gerçekleştirdi. İlk denemesinde başarılı olan TAYFUN; milli imkanlarla geliştirilmesi nedeniyle de ülkemiz için oldukça önemli bir gelişme olarak görülüyor. Rize – Artvin Havaalanı’nda ilk denemesini tamamlayan TAYFUN; belirlenen hedefi vurmayı başardı ve performansıyla tam not aldı.

150+ kilometre ve 280+ kilometre menzilli ilk füzeleri de tasarlayan Roketsan; J600T YILDIRIM ve BORA isimli balistik füze tasarımlarında da başarı elde etti. Bu füzeler yakın dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kaydedildi ve Roketsan tarafından teslimat süreci tamamlandı. Balistik füze alanında çalışmalarını sürdüren Roketsan, TAYFUN füzesiyle birlikte kısa menzilli füze tasarımları üzerinde de çalışmakta olduğunu göstermiş oldu.

300 kilometreye kadar hedeflenebilen balistik füzelerin tasarımında başarısını kanıtlayan Roketsan; J600T YILDIRIM ve BORA isimli füzelerle birlikte, ülkemizin ürettiği ilk “Taktik Balistik Füze (TBM)”ye imzasını atmıştı. 300 ile 1000 kilometre arasında menzil belirleyebilen SRBM’lerde ise, TAYFUN füzesi Türkiye için bir ilk niteliği kazandı. İlk testini başarıyla geçen TAYFUN, Kara Kuvvetleri Komutanlığı cephanesinin en yeni teknolojik gelişmesi olarak tarihe geçti.

Türkiye’nin En Uzun Menzili Hedefleyen Füzesi: TAYFUN

Kısa Mesafeli Balistik Füzesi kategorisinin Türkiye’deki ilk yerli ve milli tasarımı olan TAYFUN; Türk savunma sanayii bünyesinden çıkan en uzun mesafeli füze olarak kayıtlardaki yerini aldı. Tasarımı itibarıyla 280+ kilometre menzilli BORA balistik füzesinin bir benzeri olarak görülen TAYFUN; birkaç test atışının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterindeki yerini alacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaş teknolojileri içerisindeki en caydırıcı ürün olması beklenen TAYFUN balistik füzesinin; 2023 yılında sahada kullanıma alınması amaçlanıyor.

Birden fazla kimyasal, biyolojik, nükleer ve konvansiyonel (yüksek patlayıcılı) harp başlığı taşıma özelliğine sahip olan balistik füzeler; başlıkların ateşleme esnasında farklı hedeflere yönlendirilebilmesiyle de öne çıkan bir teknoloji olarak biliniyor. Harp başlığı haricinde motor yakıt tankı, güdüm, kanatçıklar gibi parçalara da sahip olan bu füzelerin, yalnızca harp başlığı adı verilen kısmı hedefi vurmaktadır. Birçok ülkenin envanterinde bulunduğu bilinen balistik füzeler, savaşlarda karşı taraftan gelmesi istenen en son silahlardan biri olarak öngörülmektedir.

Kısa Menzilli Balistik Füzeler kategorisinin ilk üretimini TAYFUN ile tamamlayan Roketsan; bir süre daha aynı kategoriden füzelerin üretimini sürdürmeyi planlıyor. ŞİMŞEK isimli balistik füzenin geliştirmesine de devam eden kurum, 2025 yılı itibarıyla Orta Menzilli Balisitk Füze (MRBM) yapımı için gerekli teknolojiyi de edinmiş olacak.

Exit mobile version