Süper Bilgisayar Özellikleri

Süper Bilgisayar Özellikleri

Süper Bilgisayar Özellikleri

Bilgisayarsız bir hayat düşünmek çok zor! Masaüstü veya laptop seçenekleri arasından seçim yapmak zor gözükebilir. Her şeyden önce, ne istediğinizi bilmelisiniz. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir bilgisayar satın aldığınız takdirde paranızı olabilecek en verimli şekilde kullanmış olursunuz.

Popüler ve pahalı bir markanın ürünü her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Hatta, bilgisayarın fiyatını etkileyen faktör de her zaman marka popülerliği değildir. İşlemci, hard disk, ekran kartı gibi parçaların üstünlüğü oldukça önemlidir. Anakart, monitör ve RAM da bilgisayar satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer alır.

En Güçlü Süper Bilgisayar

Harika bir bilgisayara sahip olmayı herkes ister. Muhteşem özellikleri ile fark yaratan bir ürüne sahip olmak; kişinin hem eğitim hem de iş hayatında başarılı olmasını mümkün kılar. Dünyanın en güçlü bilgisayarını merak ettiniz mi? En güçlü süper bilgisayar olarak da bilhassa sosyal medyada popüler olan bu ürünlerin özelliklerine siz de hayran kalacaksınız.

Süper bilgisayar; saniyede yüzlerce trilyon işlem yapmasıyla dikkat çeker. Yoğun paralel işlemcileri, verimi bir hayli olan yüksek olan vektör işlemcileri ve öbek bilgisayarların yarattığı sistem olarak da tanımlanabilen süper bilgisayar; tahmin edilebileceği üzere çok sık rastlanan bir ürün değildir. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birisi ABD sınırları içerisinde yer alır. Lawrance Livermore National Laboratory bünyesinde yer alan bu bilgisayarın özellikleri hayal sınırlarını zorlar.

Süper bilgisayar; birden çok alanda kullanılır. Her şeyden önce, büyük bilimsel çalışmaların yapılabilmesi adına gerekli olan ürünlerdir. Bunun yanı sıra, nükleer enerji çalışmaları için de gereklidir. Akışkanların karakteristiklerini hesaplama, hareketli animasyonlar, meteoroloji ve daha birçok alanda kendisine yer bulan süper bilgisayar; farklı teknolojilere ev sahipliği yapar. Bu tür bilgisayarlarda en çok Linux işletim sistemi kullanılır. Ayrıca, sıvı soğutma, vektör işleme, paralel dosya sistemleri gibi teknolojiler de yalnızca bu tür bilgisayarlara özgüdür.

Süper Bilgisayar Özellikleri

Türkiye’de Süper Bilgisayar Var Mı?

İnsanların aklında Türkiye’de süper bilgisayar var mı sorusu bulunuyor. Bu soruya evet cevabını verebiliriz. Ancak, Türkiye’de yalnızca bir adet süper bilgisayar mevcuttur. Söz konusu bilgisayar; İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alır. Bunun yanı sıra, tüm dünyada beş yüzden fazla süper bilgisayarın yer aldığını söylemek gerekir. Dünyanın en güçlü bilgisayarı olarak bilinen fugaku ise yakından takip edenlerin bildiği üzere Japan Country tarafından geliştirilmiştir.

Geçmişten bu yana yazılım alanında çok sayıda başarı elde eden Hindistan’da ise Pratyush isimli bir süper bilgisayar mevcuttur. NASA; çok uzun süreden bu yana Pleiades isimli süper bilgisayarı kullanır. Çin; dünya üzerinde en çok süper bilgisayara sahip olan ülke olarak dikkat çeker. Takdir edersiniz ki, birçok kişinin aklında süper bilgisayarların özellikleri nelerdir sorusu yer alır. Süper bilgisayarların özellikleri ve avantajları şu şekilde özetlenebilir:

Süper Bilgisayar Fiyatları

Süper bilgisayar; sahip olduğu özellikleri ile fark yaratır. Bu yüzden, fiyatlarının da bir hayli yüksek olduğunu söylemek gerekir.

Exit mobile version