Netflix’te Reklamlı Üyelik Dönemi Başlıyor!

Netflix'in yaşadığı abone kayıpları ve maddi sorunlar, reklamlı üyelik sürecine girilmesine neden oldu.

netflix1

Dünya’nın en büyük streaming platformlarından biri olan Netflix, son dönemde yaşadığı abone kaybı nedeniyle maddi açıdan farklı çözümler arıyor. Hedeflenen abone sayısına ulaşma ihtimalinin giderek azalması, streaming alanının en köklü firmalarından olmalarına rağmen, Netflix’in de yönetim nezdinde paniğe sürüklenmesine neden oldu. Özellikle de yıl sonu için beklenen projelerin istenen seviyede etki yapmaması, ABD menşeili yayıncının yeni aksiyonlar almasına yol açacak.

Abone kayıplarındaki maddi zararı telafi etmek için ilk plan ise, abonelik sistemleri arasına reklamlı abonelik seçeneğini eklemek oldu. Basic with Ads (Reklamlı Temel Paket) adı verilen bu opsiyonda, saat başına 4-5 dakikalık reklamların izleneceği öğrenildi. Bu üyelik sayesinde kullanıcıların çok daha ucuz fiyatlara Netflix izleme hakkı elde etmesi de; son dönemde yapılan zamlar nedeniyle bu paketi popüler hale getirebilir. ABD’de pilot uygulama olarak başlayacak reklamlı üyeliğin fiyatının 6.99 $ olması bekleniyor.

İngiliz basınında yer alan habere göre; ABD sonrasında 11 ülkede daha Basic with Ads paketinin kullanıma açılması planlanıyor. İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika ve İspanya gibi Netflix’in popüler olduğu ülkeler; reklamlı seçenekle karşılaşacak bölgeler arasında ilk sırayı alacak. ABD’de ve belirlenen diğer ülkelerde reklamlı paketin karşılık bulması durumunda ise; Dünya’daki tüm Netflix izleyicilerine reklamlı paket alma hakkı tanımlanacak. Netflix kullanıcılarının yoğun olduğu ülkelerden biri olan Türkiye ise; reklamlı paket seçeneğinin henüz aktif edilmediği ülkelerden oldu.

Netflix Haricindeki Platformlardan Da Reklam Sinyali Var!

Geçmişte de Netflix’in reklamlı seçeneklerinin olup olmayacağı pek çok kez gündeme gelmişti. Ancak platformun kurucularından ve şu anda da eş CEO görevini üstlenen Reed Hastings; böyle bir planlamalarının bulunmadığını ve asla bulunmayacağını belirtmişti. Ancak günümüzde ABD ve diğer ülkelerde platform sayısının gitgide artmasıyla birlikte, Netflix’i üye kaybı da önlenemez bir yükselişe geçti. Bu yıl itibarıyla Netflix’ini kapatan üye sayısının bir milyonu geçmesi; Reed Hastings ve ekibini farklı çözümlere sürüklüyor.

ABD basınında yer alan yorumlarda ise, Netflix’in bu kararının son derece yanlış olduğu vurgulanıyor. Yorumlar arasında, Netflix’in reklamlı paket açmasıyla birlikte sıradan bir kablo TV platformu hüviyetine bürüneceği öngörülüyor. ABD’deki ilk uygulamanın başlamasına çok kısa bir süre kaldığı düşünülürken; Netflix’in yaptığı açıklamada süre ile alakalı hiçbir detaya yer verilmedi. Basına konu hakkında açıklama yapan Netflix; reklamlı paket sayesinde her gelir grubuna yönelik abonelik seçenekleri elde edilebildiğini savundu.

İnternet yayıncılığının Dünya’da en çok bilinenlerinden Netflix; ABD menşeili streaming platformları içerisinde ilk defa reklamlı paketi deneyimleyen platform olmayacak. Günümüzde de Hulu ve HBO Max’in reklamlı seçeneklerle kullanıcı karşısına çıktığı, bu paketlerin de rağbet gördüğü biliniyor. Ayrıca bu yıl içerisinde Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Disney +’ın da 2023 Ocak itibarıyla reklamlı abonelik sistemine geçeceği öğrenildi.

Türkiye’de yayın yapan streaming platformları içerisinde, yalnızca Exxen’in reklamlı paketi bulunuyor. Netflix’in bu kararıyla birlikte, Türk yayıncıların da bu yöntemi benimseme ihtimali yüksek görülüyor.

Exit mobile version