Netflix’in Abone Artışı, Piyasa Beklentilerini Üzerinde Çıktı!

Ünlü dijital platform Netflix, geçtiğimiz yılın son çeyreğindeki abone beklentisinin üzerine çıkmayı başardı.

netflix 1

Dijital izleme platformları içerisindeki en popüler alan olarak bilinen Netflix; 2022’nin son çeyreğinde elde ettiği rakamlar açıkladı. Bu rakamlarla birlikte, Netflix’in sene başında tasarladığı beklentilerinin üzerine çıkan bir abone artış trendi görüldü. 2022’nin son döneminde 4,5 milyon civarında abone artışı bekleyen Netflix; 7,7 milyonluk artış sayesinde yılı kazançla kapatmış oldu. Geçtiğimiz yılın ilk dönemlerinde de beklentileri sene sonuna göre planlayan Netflix; beklediğinden çok daha fazla kazanımla 2023 yılına adım attı.

Bu rakamlarla birlikte Netflix’in abone sayısının toplamda 230,8 milyona ulaştığı öğrenildi. 2022’nin ilk çeyreğinde 200 bin, ikinci çeyreğinde ise 970 bin abone kaybı veren Netflix; tarihinde ilk defa iki çeyrek üst üste abone sayısında düşüş yaşamıştı. Ancak bu yıl platformda yayınlanan projelerin tarihleri ve buna bağlı olarak yapılan reklam yatırımlarına göre tahminler yapan Netflix; yılın ikinci yarısında çıkış yaşanacağı iddiasını sürdürmekteydi. Yılın üçüncü çeyreğinde az da olsa artış yakalayan abone sayısı; son çeyrekte ise tahmin edilen rakamı da geride bıraktı.

Netflix, 2023’e Gelir Artışıyla Girdi!

Yılın ilk dönemlerindeki abone sayısı düşüşüyle beklenmedik bir süreç içerisine giren Netflix; yılın sonlarındaki abone sayısı tahminlerinin tutmaması durumu için de yedek planlar hazırlamaktaydı. Reklamlı paketler, abonelerin çoklu kullanımına sert yaptırımlar gibi tasarıları hala gündemde tutan Netflix; yılın kârla kapatılması sebebiyle bir süre daha aksiyon alması beklenen alanları durdurma kararına vardı. 2021 yılında 7,7 milyar dolar gelir elde ettiği bilinen Netflix, 2022’de ise 7,9 milyar dolar seviyesini gördü. Yüzde 1,9’luk gelir artışıyla moralleri yerine gelen platform yetkilileri; yeni yıl için tasarlanan projelerde de iddialı bir konuma geldi.

Yıllık net kârın düşmesi ise, bu yılın en olumsuz gelişmesi olarak yorumlandı. Geçtiğimiz yıl 607 milyon dolar kâr elde eden Netflix; bu yılki harcamaların fazlalığının da etkisiyle, yalnızca 55 milyon dolar kâr açıklayabildi. Yüzde 91’lik kâr azalışıyla yılı kapatan platform; hisse başı kâr rakamlarında da 1,33 dolardan 0,12 dolar seviyesine geriledi.

Netflix, Yeni Döneme CEO Değişikliğiyle Giriyor!

2022’yi de kâr açıklayarak kapama başarısı gösteren Netflix’te, yönetim katında önemli bir değişikliğin de haberi verildi. Platformun kurucu ortağı ve uzun süredir CEO’luğunu üstlenen Reed Hastings; CEO pozisyonundan çekilme kararı aldı. Şirket yapılanmasında yalnızca yönetim kurulu başkanı olarak görev alacağı duyurulan Hastings’in; iki CEO’lu sisteme yeni dönemde de devam edeceği öğrenildi.

Netflix’in açıklamasında; Reed Hastings’ten boşalan CEO koltuğunu, Operasyon Direktörü Greg Peters’ın dolduracağı açıklandı. Peters’ın şirketteki konumu yükselirken, Hastings’in Co-CEO’luğunu üstlenen Ted Sarandos’un da aynı pozisyonda görevini sürdüreceği duyuruldu. Türkiye’de de önemli projelere imza atan Netflix; yeni yılda da internet bazlı izleme platformları içerisinde üst sıralardaki yerini korumayı hedefliyor.

Exit mobile version