NASA’nın Ay’a gönderdiği uzay aracı Orion Dünya’ya döndü

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Ay'a tekrardan astronot gönderme planını gerçekleştirmek amacıyla tasarlanan Orion uzay aracı, 26 günlük uzay görevini başarıyla tamamlayıp Dünya'ya geri döndü.

orion dunyaya dondu habermeydan

Artemis programı dahilinde deneme görevini mürettebatsız tamamlayan Orion uzay aracı Ay’ın yörüngesinde dolaştıktan sonra, Pasifik Okyanusu’nda (Büyük Okyanus) Meksika’nın Guadalupe adası yakınına iniş gerçekleştirdi.

Orion 16 Kasım’da, NASA’nın şu ana dek en güçlü roketi olan Artemis ile Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gönderilmişti.

HEDEF 2025 VEYA 2026

Orion’un bir dahaki seferinin 2024’ün son aylarında gerçekleşmesi ve daha kompleks görevlerde bulunması öngörülüyor. 2025 veya 2026’daki seferlerde ise, Ay yüzeyine tekrardan insan ayağı basması denenecek.

NASA Başkanı Bill Nelson “Apollo döneminde imkansızı ‘imkanlı’ hale getirmiştik. Şimdi bunu yeniden yapacağız ama bu kez başka bir amaçla. Bu kez Ay’a orada yaşamayı, çalışmayı, üretmeyi öğrenmek için gidiyoruz çünkü buradan evrenin daha derinlerini keşfe çıkacağız. Planımız 2030’un sonlarında Mars’a insanlı sefere hazır hale gelmek” şeklinde konuştu.

50 SENE EVVEL

Ay’a insanlı son yolculuk bundan tam 50 sene evvel, 11 Aralık 1972’de Apollo 17 ekibi tarafından düzenlenmişti. Amerikalı astronot Neil Armstrong ise 20 Temmuz 1969’da Eagle uzay aracından çıkıp “İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım” diyerek Ay’ın yüzeyine ayak basan ilk insan olmuştu. 1969-1972 arasında 6 Apollo misyonu boyunca 12 astronot Ay’da yürümüştü.

SLS-Orion uzay aracıyla yürütülen Artemis programı ise NASA’nın gerçekten de Ay ve daha sonra Mars’a gidişi amaçladığı uzun vadeli bir uzay keşif projesinin ilk adımını oluşturuyor.

NASA’nın Ay’a tekrardan gitme projesi ismini, Yunan mitolojisinde Apollo’nun kız kardeşi olan Artemis’ten alıyor.

DÜNYA’YA GÜVENLİ DÖNÜŞ BİRİNCİL ÖNCELİK

SLS-Orion uzay aracının ilk seferi, aracın NASA astronotlarını taşıyacak kadar güvenilir olup olmadığına dair bir deneme olduğu için mühimdi.

NASA aracın Dünya’ya güvenli şekilde geri dönmesini “birincil öncelik” olarak nitelendirilmişti. Ay’dan geri dönen araçlar çok yüksek hıza çıkıyor ve bazıları Dünya atmosferine saatte 40 bin km hızla girebiliyor.

3000 DERECEYE ÇIKIYOR

Araçlar sürtünmeden oluşan ve 3000 santigrat dereceye kadar çıkabilen ısıyla parçalanmaması için çok güçlü bir ısı kalkanına ihtiyaç duyuyor.

Orion’un altında, önceki araçlardan daha değişik bir ısı kalkanı tasarımına yer verildi. Astronotların hayatını riske atmamak için NASA’nın bu tasarımın çalıştığından emin olması gerekiyordu.

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi Direktörü Vanessa Wyche, “Bu misyon bizim için büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bu, uzay aracının gerekli iskelete ve ihtiyaç duyduğu tüm diğer özelliklere sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

 

Exit mobile version