Meta ve WhatsApp, Rekabet Kurulu’na Savunmalarını Sunacak

Meta ve WhatsApp'in temsilcileri, veri paylaşımı konusundaki şüpheler nedeniyle sözlü savunmalarını sunacak.

meta

Ünlü sosyal medya kuruluşu Meta Platforms ve bünyesinde bulunan WhatsApp LLC’nin yetkilileri; Rekabet Kurulu’nun açtığı soruşturma kapsamında sözlü savunma toplantısına katılacak. Rekabet Kurulu’nun 11 Ocak 2021’de aldığı karar kapsamında, WhatsApp ve Meta kullanıcılarının verilerinin toplanmasıyla alakalı resen bir soruşturma açılmıştı. Soruşturmanın açılmasıyla birlikte WhatsApp kullanıcılarının veri paylaşma zorunluluğu da durdurulmuştu. Bu soruşturmayla alakalı sözlü savunmaları alınacak kuruluşlar, 11 Ekim’de kurul yetkilileriyle görüşecek.

Rekabet Kurulu’nun detaylarını paylaştığı toplantı, müdahil olmak isteyen kullanıcıların bulunması amacıyla online katılıma da açık olacak. Toplantıda söz almak isteyen üçüncü kişilerin ve şikayetçilerin başvuru şartı olduğunu belirten Rekabet Kurulu; toplantı konusuyla alakalı bilgi, belge ve dilekçe sunacak herkesin başvurularını değerlendirecek. 4 Ekim’e kadar başvuru süresi tanıyan kurul; kanunda yer alan “Rekabet Kurulu Nezdinde Yapılan Sözlü Savunma Toplantıları Hakkında Tebliğ”  hakkının uygulanması gerekliliğiyle bu başvuru sürecinin açıldığının altını çizdi.

WhatsApp ve bağlı bulunduğu Meta Platforms’un veri paylaşımı kuralları hakkında açılan resen soruşturma; bir süredir delil toplama ve araştırma süreçlerinin yürütülmesi aşamasındaydı. Sözlü savunma aşamasına geçilmesiyle birlikte tarafları karşı karşıya getirmeye hazırlanan Rekabet Kurulu yetkilileri; WhatsApp ve Meta’nın yetkililerinden konu hakkındaki tezlerini sunmalarını istedi. 23 Ağustos 2022 için planlanan ilk toplantı, Rekabet Kurulu’nun o dönem yaptığı bir açıklamayla ertelenmişti. 11 Ekim’e bırakılan sözlü savunma süreci, her iki oluşumdan yetkililerin dinlenmesini amaçlayacak.

Kişisel Verilerin Korunmadığı İddiası Bulunmakta

WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta Platforms kuruluşu; geçtiğimiz yıl getirmeye çalıştığı bir düzenlemeyle veri edinimini artıracak yöntemleri kullanıcılarına kabul ettirmeyi planladı. Dünya’nın pek çok yerinde tepki çeken bu girişim, Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının da yoğun tepkisiyle karşılaştı. Uygulamalarda zorunlu kabul olarak sunulan bu kural silsilesinin bir kısmı, tepkilerin ardından uygulamalardan çıkartıldı. Türkiye’de veri paylaşımının minimum seviyede tutulması kararıyla kısıtlanan WhatsApp’in; bu karardan beri veri alımında problem yaşadığı öngörülüyor.

Sorunu çözebilmek adına Rekabet Kurulu’na savunmasını sunma kararı alan Meta Platforms; bünyesindeki tüm kuruluşların yasalara aykırı olan hiçbir şey yapmadığını ispatlamayı hedefliyor. Kişisel verilerin üçüncü kuruluşlara satılması gibi iddialarla da karşılaşan Meta Platforms uygulamaları; verilerin kötüye kullanılması şüphesiyle de sorgu sürecinden geçmekte.

Kullanıcıların da belgeleriyle ve dilekçeleriyle başvuru yapabileceği Rekabet Kurulu’nun Meta Platforms ve WhatsApp toplantısı; 11 Ekim tarihinde saat 10:30’da yapılacak. Toplantıdan yarım saat önceye kadar Rekabet Kurulu’nun sitesinden katılım formu dolduran kamuoyunun tüm fertleri de, bu toplantıyı dinleyici sıfatıyla takip edebilecek.

Exit mobile version