Kasımda Ay tutulması!

Güneş tutulmasının ardından sıra Kasım ayında gerçekleşecek olan Ay tutulmasında.

ay tutulmasi habermeydan

Ay tutulması için geri sayım başladı. Avrupa, Afrika ve Asya’dan gözlenebilecek olan Ay tutulması Türkiye’de gündüz saatlerinde gerçekleşeceği için görülemeyecek.

 

 

Ay tutulmasına kaç gün kaldı?

Ay tutulması, 8 Kasım’da birkaç saatliğine gözlemlenebilecek.

Türkiye’den görebilecek miyiz?

Avrupa, Afrika ve Asya’dan gözlenebilecek olay Ay tutulması sabah saatlerine denk geldiği için Türkiye’den görülmeyecek.

Tam Ay tutulması nedir?

“Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya’nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir.

Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay’ın, Dünya’nın gölgesine girmesi ile Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.

Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya’nın gölgesi Ay’a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay’ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 50 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay’ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir.

Dünya, Ay ve Güneş’in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay’ın üzerine Dünya’nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.”

Exit mobile version