Instagram ve Threads’te Siyasi İçeriklere Sınırlandırma Geliyor!

Meta'nın uygulamalarından Instagram ve Threads, yakın gelecekte siyasi içerikleri sınırlandırma kararı alabilir.

instagram

Sosyal medyanın ve teknolojinin son yıllardaki dönüşümü, birçok toplumda eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Özellikle de Twitter’da (yeni adıyla X) yer alan içeriklerin politik ağırlıklı ve uç noktalara doğru ilerleyişi, toplumdaki kurum ve kuruluşların bu konuda tedbir alma süreçlerini başlatmasına neden oldu. Birçok ülkede Twitter’da yazılanlar sebebiyle kargaşalar, hapis cezaları ve yıllarca devam eden dava süreçlerine tanık olunmakta. Bu durumun önüne geçmeyi amaç edinen Meta, Instagram ve Threads üzerinde siyasetin ağırlık kazanmaması için çalışacaklarını duyurdu.

Instagram’ın CEO’su olarak görev yapan ve aynı zamanda Threads’in de başında olan Adam Mosseri, ilerleyen dönemde sosyal medyadaki politik dönüşümün kırılmaya uğramasının bir zorunluluk olduğunu belirtti. Threads’in politika ve haber odaklı bir platform olmayacağını duyuran Mosseri, kendi düşüncesinin Meta grubu ile de uyumlu olduğunu ifade etti. Meta’daki blog sayfasında yer alan yazıda konuyu detaylandıran Instagram CEO’su, politik içeriklerin tanıtımının yapılmayacağını açıkça dile getirdi.

Bu gelişmeyle birlikte, sosyal medya ve siyaset arasındaki organik bağların az da olsa zayıflayacağı öngörülüyor. Twitter’da ilerleyen siyasi gündemin dışında kalmayı taahhüt eden Threads, özellikle de Elon Musk sonrası büyüyen alt right Twitter sayfalarından kaçan kullanıcıların tercihi oldu. Bu sayede kısa sürede milyonlarca kullanıcı edinen Threads, içeriklerinin büyük bir kısmını Instagram’daki fotoğraflardan almakta. Instagram kullanıcılarının tek bir tıkla üye olabildikleri Threads uygulaması, geçtiğimiz yılın en başarılı uygulamalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Hem Threads hem de Instagram’da siyasetle alakalı azaltma yoluna gidileceğini duyuran Adam Mosseri; Threads’te paylaşılan yazılı içeriklerin ve Instagram’daki görsellerin tanıtılmayacağını belirtiyor. Instagram’daki reels, öneriler ve keşfet alanında siyasi içeriklerin yer almayacağını kesin bir dille ifade eden CEO; yakın dönemde bu kararın şirket adına önemli bir kazanım olacağını da sözlerine ekledi. Algoritmaya bu şekilde komutların verilmeye başlandığını açıklayan Mosseri, birçok uygulamanın alt right ve ayrımcılık gibi konulardan kaçınmak için bu yolu tercih edebileceğini de dile getirdi.

Instagram ve Threads ile başlayacak siyaset azaltıcı algoritma denemesi, kısa bir süre içerisinde Facebook’a da entegre edilecek. Son yıllarda ABD siyaseti ile ilgili tutumu sebebiyle milyonlarca dolar vergi cezasına çarptırılan Meta, bu kararıyla birlikte cezaların uygulamada ne seviyede etkili olduğunu gösterdi. Donald Trump’ın ABD Başkanı seçildiği 2016 yılından bu yana tartışmaların odağında olan Facebook ve bünyesindeki tüm oluşumlar; 2024 itibarıyla seçim endüstrisindeki parçalardan biri olmama stratejisiyle yoluna devam ediyor. Yılın ilerleyen dönemlerinde de, Meta içerisinde siyaset içerikli paylaşımlar konusunda önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Adam Mosseri’nin yazısında, alınan bu kararın yalnızca takip edilmeyen hesaplar için uygulanacağını belirtildi. Takip edilen hesaplarda ise içerik gösterimi standart haliyle sürdürülecek.

Exit mobile version