IMF açıkladı: Yapay zeka küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın küresel istihdamın 'ını etkileyerek ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da artırabileceği konusunda bir uyarıda bulundu.

yapay zeka habermeydan

Yapay zeka küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek.

IMF, “Yapay Zeka ve İşin Geleceği” adlı raporunda, yapay zekanın küresel istihdam üzerindeki potansiyel etkilerine odaklanıyor.

Raporda, yapay zekanın küresel ekonomiyi temelinden değiştirmeye hazırlandığı ve bazı uzmanların bu dönemi yeni bir sanayi devrimine benzetmekte olduğu belirtiliyor.

Yapay zekanın ekonomik ve toplumsal alanlardaki etkilerinin tahmin edilmesinin zorluğuna vurgu yapılırken, özellikle istihdam piyasasında üretkenliği artırma vaadiyle gelmesine rağmen bazı işlerde insan gücünün yerini alabileceği ifade ediliyor.

Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileme potansiyeline sahip olduğu vurgulanırken, bu durumun gelişen ekonomiler için daha az sorun yaratırken aynı zamanda onların yapay zekanın avantajlarından daha az faydalanabileceğine dikkat çekiliyor.

Ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da artırabilecek bir senaryoya işaret edilen raporda, yapay zekanın orta ve yüksek seviye çalışanları etkileyebileceği ve önceki otomasyon dalgalarından farklı olarak yüksek ücretli çalışanları da kapsayan işten çıkarılma riski oluşturabileceği vurgulanıyor.

Konuya ilişkin ayrıca bir makale kaleme alan IMF Başkanı Kristalina Georgieva da yapay zekanın istihdam piyasasında yaratabileceği tehlikeye işaret ederek, “Çoğu senaryoda yapay zeka genel eşitsizliği daha da kötüleştirecek. Bu, teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için politika yapıcıların erken davranarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilimdir.” değerlendirmesini yaptı.

Ülkelerin kapsamlı sosyal tedbirler almasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Georgieva, “Böylelikle, geçim kaynaklarını koruyarak ve eşitsizliği azaltarak yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebiliriz.” ifadesini kullandı.

 

Exit mobile version