İkinci Yerli Otomobil “Very”, 2025’te Yollarda!

Türkiye'nin ürettiği ikinci yerli otomobil firması Very, önümüzdeki yıl itibarıyla seri üretime geçecek.

very 1

Ülkemizde geçtiğimiz yıl itibarıyla yaygınlaşmaya başlayan Togg, yerli otomobillerin de rağbet görebileceğini ispatlamış oldu. Otomobil yatırımı konusunda oldukça potansiyelli alanlara sahip olan ülkemizde, hükümetten gelen desteğin de etkisiyle Togg’un kazandığı ivme beklenenden çok daha yüksek seviyelere ulaştı. Togg’la birlikte geçen 1 yıllık sürenin ardından, ikinci yerli otomobilin de piyasalarda görülmesi ihtimali belirdi. Birçok farklı firmanın yerli otomobil girişiminde bulunacağı ileri sürülürken; yakın dönemde prototiplerini tamamlayan ve seri üretim için tarih veren firma, birçok teknoloji çevresinde ilk defa duyulmakta.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark bünyesinde geliştirilen ve şirketleşen “EVRY” projesi ilk meyvelerini vermeye hazırlanıyor. Bu girişimin tasarladığı ilk yerli otomobilin bu yıl itibarıyla yollara çıkması planlanıyor. Ön sipariş alımını başlatan firma, arabalarını “Very” markasıyla satışa sundu. İlk modellerini bu yıl kullanıcıların hizmetine sunmayı hedefleyen Very, seri üretim sürecini ise 2025 yılı itibarıyla başlatacak. Türkiye’nin %100 yerli ikinci arabası, pek yakında trafikteki yerini alacak.

YTÜ Teknopark’ta yer alan 400 metrekarelik bir hangarda tasarlanan Very markalı araçlar, tamamen yerli mühendislerin girişimleriyle günümüzdeki haline ulaştı. Ham ağırlığı 400 kiloyu geçmeyecek bir şekilde tasarlanan Very’nin modelleri, EVRY bünyesinde yaklaşık 300 günlük bir süreçte geliştirildi. Mobil sistemler alanında ürün ve yazılım tasarımıyla girişim hayatına başlayan EVRY, yerli otomobil girişimiyle birlikte ticaret hayatındaki yerini çok daha kalıcı bir hale getirmeyi planlıyor.

4 kişilik binek araç modeli, pick-up, üstü açık araç ve sanayi tesislerinde yük taşımaya uyumlu otonom modellerle piyasaya çıkmaya hazırlanan Very; tıpkı Togg’da olduğu gibi yalnızca elektrikli araçlar üretmeyi amaçlıyor. Very’nin başlıca yapıtaşları olan elektrik motoru, batarya ünitesi, yazılım, uzaktan kontrol uygulamaları ve otonom sürüş gibi unsurlar da Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. 23 kişiden oluşan bir ekibin elinden çıkan proje, üniversitede oluşturulan prototipin de büyük ölçüde tamamlanması sonrasında lansman sürecine başladı.

300-350 km menzilli araçların Türkiye pazarına çıkabilmesi için gereken onayların da alınmasıyla birlikte, Very’nin piyasaya çıkışı için şart olan tüm resmi süreçler de geride bırakıldı. Elektro mobilite alanında teknoloji üretimi yapan ERVY, otomobil girişimiyle birlikte ülke çapındaki sürdürülebilir teknoloji alanında da faaliyet göstermeyi planlıyor. ERVY’nin kurucu ortaklarından Yosun Karasu, sürdürülebilirlik odağında başladıkları üretim planlarının ilerleyen dönemde de bu yönde olacağını belirtti.

Araçların iskelet tipinin küçülmesinin başlıca sebebini de sürdürülebilirlik olarak gösteren Karasu, kişi başına düşen araç yükü miktarının da Very’nin modelleri sayesinde düşeceğini ifade etti. Very için geliştirilen teknolojilerin tamamının ülkemizde üretildiğini de vurgulayan Karasu; mobil uygulama aracılığıyla araca ulaşma teknolojisinin de kullanıcıların beğenisini kazanacağını söyledi.

EVRY’nin girişimleriyle ortaya çıkan Very marka otomobillere ait ilk modellerin bu yıl itibarıyla görücüye çıkması planlanıyor.

Exit mobile version