Güney Kore’den Netflix’e Soruşturma!

Güney Kore'de Netflix hakkında işletmede usulsüzlük yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

netflix 1

Dünya‘nın en çok izlenen içerik platformlarından Netflix, son günlerde bir başka olayla daha gündemde yer buldu. Birçok ülkede farklı gerekçelerle tartışma konusu olan ve popülaritesini yaklaşık 10 yıldır en üst seviyelerde tutan platform, yakın dönemde ise Güney Kore’de tartışılmaya başlandı. Ülkenin teknoloji basınında, Netflix’in ticari uygulamaları sebebiyle yargı önüne çıkarılacağı ve bu davadan maddi yönden cezaya çarptırılacağı konuşuluyor. Geçmişte birçok farklı ülkede içerikleri sebebiyle tartışılan uygulama, ikinci kez ticari aksiyonlarıyla yargının merceğine girmiş oldu. Bu yöndeki iddiaların ilki de, yine Güney Kore’den gelmişti.

Güney Kore Adli Ticaret Komisyonu’nun (SKFTC) başlattığı soruşturmayla birlikte gündeme gelen bu iddia, Netflix’in Asya yatırımlarının ağır bir darbe alma ihtimalini de barındırıyor. Güney Kore’deki teknoloji basınının haberleştirdiği bu olay, SKFTC yetkililerinin Netflix’in Seul’deki ofisine yapılan baskınla birlikte bilinirlik kazandı. Abonelik iptalleri konusunda kullanıcılara adaletsiz bir tutum sergilediği iddiasıyla yargı merceğine giren Netflix, bu yöndeki ilk yargı aksiyonunu ofisine yapılan baskınla görmüş oldu. SKFTC yetkililerinin, abonelik iptal şartlarını ve kullanıcı iptalleriyle ilgili belgeleri Netflix’ten teslim aldığı ve incelemeye başladığı belirtiliyor.

Netflix’in kullanıcıların iptal süreçlerini zorlaştırması ve fatura dönemi içerisinde üyelik iptali süreci konusunda kullanıcıları bilgilendirmemesine yönelik iddialar, birçok kez ABD basınında da gündeme gelmişti. ABD’de bu yönde bir davayla karşılaşmayan ünlü platform, kullanıcı deneyiminin dikkatle incelendiği ülkelerden Güney Kore’de yargıyla karşı karşıya gelmek durumunda kaldı. Güney Kore’nin en popüler içerik platformu olduğu bilinen Netflix, yargıdan istediği sonucu alamaması halinde Asya pazarında büyük bir düşüş evresi içerisine girebilir.

Güney Kore İletişim Komisyonundan alınan bilgilerde, 11 milyon üye sayısıyla ülkenin en çok takip edilen dijital içerik platformunun Netflix olduğu tespit edildi. Ülkenin önemli bir kısmında karşılık bulduğu görülen Netflix, Güney Kore’de başlayan bu yöndeki incelemeler konusunda bir istisna değil. 4 milyon civarındaki abonesiyle 4. sırada bulunan yerel platform Wavve de, üyelik iptalleri ve kullanıcıları fatura dönemi hakkında bilgilendirmeme iddiasıyla takibe alındı. Her iki platformun da başkent Seul’de bulunan ofislerinde, SKFTC müfettişlerinin yoğun bir inceleme sürdüreceği iddia ediliyor.

Geçmişte de SKFTC yetkililerinin radarına giren Netflix, Güney Kore’de ikinci kez mali yaptırım uygulanabilir. Şubat 2022’de de adaletsiz bir biçimde abonelere uygulanan yaptırımlarıyla şikayet edilen ve para cezasına çarptırılan platform, bu sefer çok daha ağır bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Güney Kore hükümetinin lisans iptali seçeneğini düşünmediğini de belirten haberde, Netflix’in abone edinimi konusundaki pratiklerinin değişmesinin de ihtimal dahilinde olduğu aktarılıyor.

Exit mobile version