Google’da ölümcül bir hata: Yıkılmış köprüye yönlendirdi

Google, ölümcül bir hata sonucunda trajik bir olaya yol açtı. Amerikalı vatandaş Philip Paxson, Google Haritalar uygulamasının yanıltıcı yönlendirmesi nedeniyle yıkılmış bir köprüden geçmeye çalışırken kaza geçirerek hayatını kaybetti. Paxson'ın üzgün eşi, bu teknoloji devine karşı bir dava açtı.

yikik kopru habermeydan

Google’da ölümcül bir hata yapıldı.

Teknoloji devi Google, bu sefer geliştirdiği yapay zeka sistemleri veya cihazlarıyla değil, trajik bir kaza ile gündemde. İki çocuk babası 47 yaşındaki Philip Paxson, Google’ın “Haritalar” uygulamasının yanıltıcı yönlendirmesi sonucu yıkılmış bir köprüye sürülerek hayatını kaybetti.

Google, Paxson’ın yıllar önce çöken Kuzey Carolina Köprüsü’nden geçmeye çalışırken hayatını kaybetmesi nedeniyle ihmali bir davayla karşı karşıya kaldı.

Eyalet polisleri, 30 Eylül 2022’de Philip Paxson’u devrilen kamyonetinin altında boğulmuş halde buldu. Paxson’ın kayınvalidesi, Facebook’taki bir gönderide, ne yıkılan köprüde ne de o yola giden yolda sürücüleri tehlikeye karşı uyaracak herhangi bir bariyer veya uyarı işareti olmadığını yazdı. Gönderi şunları ekledi: “Karanlık ve yağmurlu bir gecede, asfalt bir yoldan nehre inen bir köprüye yönlendiren GPS’i takip ediyordu. Ailesi ve arkadaşları onu çok özleyecek. Bu tamamen önlenebilir bir kazaydı. Ölümünün acısını yaşıyoruz.” Associated Press’e göre, Paxson ailesinin davasında, Google’ın yanı sıra kazanın meydana geldiği arazi ve çevresindeki arazilerden sorumlu bir dizi özel mülkiyet yönetimi şirketi de yer almaktadır.

Google’dan bir sözcü, Guardian’a yaptığı açıklamada Paxson Ailesi’ne başsağlığı dilerken, “Amacımız Haritalar’da doğru rota bilgileri sağlamak. Şu anda bu davayı inceliyoruz” dedi.

Paxson Ailesi’nin avukatları, köprüyle ilgili olarak daha önce bölge sakinleri tarafından Google’a uyarılar yapıldığını iddia ediyorlar. Hatta birkaç kişinin haritalarda köprüyü işaretlemeye çalıştığını ve şirketin sorunu çözmesi için 2020’de “düzenleme öner” özelliğini kullanmaya çalışan bir Hickory sakininin e-posta yazışmalarını da davaya dahil ettiklerini ileri sürüyorlar. Avukatlar, Google’ın bu önerilere hiçbir şekilde yanıt vermediğine dikkat çekiyorlar. Phillip Paxson’un eşi Alicia Paxson ise insan hayatına verilen önemi sorgulayarak şunları söyledi: “Kızlarımız babalarının nasıl ve neden öldüğünü soruyorlar ve ben onların anlayabileceği kelimeleri bulamıyorum çünkü bir yetişkin olarak GPS yönlerinden ve köprüden sorumlu olanların nasıl bu şekilde hareket edebildiklerini hâlâ anlayamıyorum.”

Phillip Paxson’ın GPS nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi olmadığını belirtmekte fayda var. 2020 yılında, 18 yaşındaki bir Rus vatandaşı, Google Haritalar’ın rotasını takip ettikten sonra ülkenin ünlü “Kemik Yolu”nda araçta mahsur kalarak donarak hayatını kaybetti. 2019’da ise Endonezya’nın Jakarta kentinde bir kamyon şoförü, Google Haritalar rotasını takip ettikten sonra uçurumdan uçarak hayatını kaybetti.

 

Exit mobile version