Facebook’a ABD’de Rekor Ceza: 24.7 Milyon Dolar!

ABD'de siyasi kampanyaların finansmanını açıklamama suçu nedeniyle Facebook'a 24.7 milyon dolar para cezası kesildi.

facebook1

Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamalarının sahibi kuruluş olan Meta; Adil Kampanya Uygulamaları Yasası’nı delmesi suçuyla Washington eyaletine bağlı King County mahkemesinde yargılanmaktaydı. ABD’de yaşanan seçim süreçlerindeki finansman kullanımını paylaşma zorunluluğu bulunan kurum; bu zorunluluğu yerine getirmemesi sebebiyle mahkeme sürecine girmişti. Facebook üzerinde bu yasayı ihlal ettiği bilinen kurum, 2018’de de aynı suçu işlemesi nedeniyle azami cezayla yargılandı.

King County Yüksek Mahkemesi Yargıcı Douglas North, Adil Kampanya Uygulama Yasası ihlali iddiasına itiraz eden Facebook yetkililerini haklı bulmadı. ABD’de kamu davası olarak açılan bu soruşturma; adil kampanya gerekliliklerini yerine getirmemesi nedeniyle Facebook’u mahkum etti. 24.7 milyon dolar para cezasına çarptırılan Meta; Facebook üzerinden bu yasadaki en büyük cezayı alan kurum unvanını elde etti. Washington Eyaleti Başsavcısı Bob Ferguson’un azami cezaya onay vermesi sonrasında çıkan bu karar; kampanyalar nedeniyle eleştiri toplayan Facebook’a verilen cezanın örnek niteliğinde olmasını sağladı.

Washington eyaletinde sert bir şekilde uygulandığı bilinen kampanya yasası, geçmişte de birçok uygulamanın ceza almasına yol açtı. 2018 yılında da bu yasa nedeniyle ceza alan Facebook; ikinci kez hakim karşısına aynı suçtan çıkması sebebiyle en büyük cezaya mahkum edildi. Bu yasanın uygulamaya alınmasıyla birlikte, sosyal medya uygulamaları üzerinden haksız avantajlar elde eden siyasilerin önünün kesilmesi amaçlanıyor.

Siyasi kampanyalarda tüm finansman detaylarını talep eden Washington eyalet yargısı; sosyal medyada kullanılan araçları da bu kapsama aldı. Reklam şirketlerinden ve sosyal medya platformlarından siyasi reklamlar alan müşterilerin (siyasi oluşumların) bilgilerini, kitlelerini, ödeme şekillerini, ödedikleri bedelleri, görüntülenme sayılarını kayıt altına almalarını ve açıklamalarını istiyor. Bu bilgileri Washington’daki kurumlara ibraz etmeyen firmalara ise yargı yolu açılıyor.

Bu sebeple yargı mercilerinin önüne ikinci kez çıkan Facebook; ilk davada da kayıtları teslim etmemesi nedeniyle mahkum edilmişti. Televizyonlar ve gazetelerin bu kanuna uyduğu tespit edilirken; Facebook’un bağlı olduğu Meta’nın ise bilgileri teslim etmediği görüldü. Meta’nın her iki davada da; bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve tamamen uyulmasının imkansız bir yasa olduğunu açıkladığı öğrenildi. Bu itirazları karşılık bulmayan Meta, Facebook üzerinde bu soruna hiçbir çözüm bulamadı ve mahkeme tarafından 24.7 milyon dolar tazminat cezasına çarptırıldı.

Facebook’un bu cezaya rağmen istenen belgeleri açıklayamayacağı ve teknolojisini henüz bu duruma göre entegre etmediği öğrenildi. Facebook’un haricinde yer alan WhatsApp ve Instagram gibi Meta firmalarının da benzer bir durumda olduğu öngörülüyor.

Exit mobile version