Elon Musk: X Tamamen Paralı Olabilir!

Twitter'ın adını X olarak değiştiren Elon Musk, yakında uygulamanın tamamen paralı olabileceğini belirtti.

elon musk 1

Geçtiğimiz yıl ünlü sosyal medya platformu Twitter’ı 44 milyar dolar karşılığında satın alan Elon Musk, satın alma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte büyük değişikliklere imza attı. Twitter kullanıcılarının büyük bir kısmından olumsuz yorumlar alan bu değişiklikler, uygulamanın çehresinin büyük ölçüde değişmesine yol açtı. Twitter’ın ismini X olarak güncelleyen ünlü iş adamı, mavi tik özelliğini yalnızca Twitter’a ödeme yapan kullanıcılara tanımladı. Kurum ve ünlü kişiler için sarı tik uygulamasını, politik figürler için de gri tik uygulamasını devreye alan Musk; ilerleyen dönemlerde abonelik sistemini çok daha geniş paydaya yayacaklarını belirtti.

Dün yaptığı resmi ziyaretlerle gündemde önemli yer kaplayan Elon Musk; ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, sonrasında ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile toplantılar düzenledi. Netanyahu ile yaptığı toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan X’in patronu, sitenin kullanımı için tüm kullanıcıların ücret ödemesini gerektiren bir sisteme geçiş yapacaklarını belirtti. Bot hesapların ve otomatik hesapların kaldırılması için bu durumun gerekli olduğunu savunan Musk, sunduğu görüşlerle teknoloji dünyasında tartışma yarattı.

Teknoloji alanında içerik üreten basın mensupları ve sosyal medya uzmanları, Elon Musk’ın aldığı bu kararın son derece yanlış olduğunu açıkça ifade etti. Elon Musk’ın konuşmasından net bir politika değişiminin anlaşılamayacağını da belirten teknoloji basını, bu açıklamanın düşüncesiz bir biçimde yapılma ihtimalinin de yüksek olduğunun altını çizdi. X’in bu hamleyle birlikte küçülme sürecine girebileceğini vurgulayan otoriteler, özellikle de X için sunulan reklam fiyatlarının düşüşe geçeceğini ifade etti.

İngiliz basınının konuyla alakalı resmi görüş alabilmek adına girişimlerde bulunduğu konuşulsa da, X yetkililerinin resmi bir yanıt vermediği de konuşulmakta. Twitter’ın adını X yapılmasından bu yana düşünülen en köklü değişiklik olarak görülen bu fikir, X kullanıcıları tarafından da yoğun bir tepkiyle karşılandı. Yaklaşık 15 yıldır Twitter üzerinden görüşlerini beyan eden birçok kullanıcı, bu kararın uygulamaya geçmesiyle birlikte aboneliklerine son vereceklerini beyan etti. Abonelik programının başlangıcıyla da birçok kullanıcının siteden ayrıldığın hatırlatan Twitter kullanıcıları, tamamen ücretli olması halinde çok daha büyük bir kullanıcı kaybı olacağını ısrarla dile getirdi.

Yakın dönemde Twitter’ın iş kullanımına uygun versiyonu olan TweetDeck’i de ücretli hale getiren Elon Musk, Twitter Blue uygulamasıyla birlikte abone olan kullanıcıları çok daha ön plana çıkarma stratejisini benimsemişti. X Premium kullanıcılarına NFT profil resmi, kalın ve italik yazma hakkı, sohbet ve aramalarda öncelik hakkı, uzun video yayınlama ve tüm özelliklere erişim hakkı tanıyan Elon Musk yönetimi; yeni dönemde tüm özellikleri kademeli ücret tarifeleri üzerinden kullanıcılara sunabilir.

X uygulaması şu an itibarıyla ücretsiz olarak kullanılabilmekte. Ancak Twitter Blue uygulaması, ülkeden ülkeye farklı birimlerle ücretlendiriliyor. Ülkemizde aylık 150 TL’den satışa çıkan uygulama, yıllık 1569,99 TL’den alıcı buluyor.

Exit mobile version